nedovršen sustav

Iz smetlišta kod Rijeke navodno izgubljeno već 40 milijuna kuna, tvrdi HDZ

21.03.2022 u 16:43

Bionic
Reading

Općinski vijećnik HDZ-a u Viškovu Dinko Beaković ustvrdio je u ponedjeljak da se zbog nedovršenog sustava korištenja plina iz otpada na Marišćini od 2020. godine izgubilo oko 40 milijuna kuna jer se taj plin nije iskoristio za proizvodnju električne energije

Beaković je na konferenciji za novinare vijećnika u Općinskome vijeću Viškova triju političkih grupacija, koja je održana u Rijeci, rekao da je još 2020. godine pripremljen sustav za odvodnju plinova iz otpada na Županijskome centru za gospodarenje otpadom Marišćini te je trebalo samo nabaviti i postaviti generator na pogon plinom.

Od tada je spaljeno bez korisnog rezultata oko osam milijuna prostornih metara plina, a to je po današnjim cijenama oko 22 milijuna kuna. Da se taj plin iskoristio za proizvodnju električne energije, dobilo bi se oko 40 milijuna kuna, istaknuo je.  

Ocijenio je da je problem u nesposobnosti, neznanju i nebrizi u upravljanju Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćinom.

Vijećnica Kvarnerske inicijative Tamara Smovina upozorila je da vijećnici ni nakon dugotrajnog traženja ne mogu dobiti ugovor o radu Luke Travena, dosadašnjeg predsjednika Uprave Eko plusa, tvrtke koja upravlja tim centrom, te je ocijenila da je riječ o protuzakonitom postupanju.

Predsjednik Općinskog vijeća Bojan Kurelić (Akcija mladih) pozvao je ovlaštene predstavnike svih gradova i općina, korisnika usluga komunalnog društva "Čistoća" da pripreme nove odluke o sakupljanju komunalnog otpada nakon što takva odluka nije donesena u riječkome Gradskom vijeću zato što ju je s glasovanja povukao gradonačelnik Marko Filipović.