teška borba

Iz povijesne jezgre Dubrovnika uklonjeno 13 bankomata

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 24.08.2019 13:09
  • Objavljeno 24.08.2019 u 13:09
Dubrovnik

Dubrovnik

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

U proteklom tjednu, kada su temeljem gradske odluke o ograničavanju postavljanja bankomata u povijesnoj jezgri na snagu stupila prva rješenja dubrovačkog komunalnog odjela o njihovom uklanjanju, iz povijesne jezgre grada uklonjeno je 13 bankomata, izvijestila je u subotu dubrovačka gradska uprava. Prethodno su provedeni upravni postupci i istekli zakonski rokovi za prilagodbu.

„Do danas je izdano jedanaest rješenja o izvršenju putem novčane kazne, a sami vlasnici su u zadnjih sedam dana uklonili ukupno 13 bankomata i to četiri u ulici Od Puča, tri sa Straduna, po dva iz Boškovićeve i Široke ulice te po jedan iz Restićeve ulice i s Gundulićeve poljane“, navode iz dubrovačke gradske uprave.

Komunalno redarstvo provodit će svakodnevnu provjeru. Ističu kako će Komunalno redarstvo nastaviti svakodnevno provjeravati u povijesnoj jezgri lokacije bankomata koji ne udovoljavaju gradskoj odluci te za svaki dan ispisivati visoke kazne. Navode kako postoji najava da će i preostali bankomati, postavljeni bez suglasnosti konzervatora, biti uskoro uklonjeni.

Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je krajem lipnja izmijenilo odluku o komunalnom redu, prema kojoj je na otvorima zgrada u povijesnoj jezgri grada zabranjeno postavljanje bankomata kao i drugih uređaja (televizije, frižideri i sl.) te reklamnih ormarića.

Bankomati su morali biti uklonjeni u roku 30 dana od dana stupanja na snagu odluke, ukoliko vlasnik, odnosno, korisnik prostora ne ishodi suglasnost ili odobrenje Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Onima koji su odluku ignorirali od početka ovog tjedna svakodnevno su ispisivane dnevne kazne - 10 tisuća kuna za vlasnike prostora i dvije tisuće kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Prema smjernicama, između ostalog, bankomati i tehnika njihove ugradnje ne smiju oštetiti kulturno dobro, a mjesto i način ugradnje ne smiju naštetiti arhitektonskim, stilskim i funkcionalnim obilježjjima zgrade.

Ne dopušta se postavljanje više bankomata u jednom građevnom otvoru kao ni na povijesnim pročeljima, niti se dozvoljava postavljanje samostojećih bankomata na javnim prostorima. Traži se i vizualna neutralnost, odnosno samo operativni dio bankomata (ekran i tipkovnica) smije biti vidljiv, što znači da se moraju ukloniti svi svijetleći i reklamni dijelovi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!