jasni dokazi

Iz MORH-a strelovitom brzinom odgovorili Brodosplitu: Izneseno niz neistinitih tvrdnji

29.06.2023 u 15:30

Bionic
Reading

Graditelj je MORH-u odgovarao kako posjeduje sve potrebne sposobnosti za nastavak gradnje brodova, no bez dostave jasnih dokaza i obrazloženja, poručuju iz Ministarstva obrane

Ministarstvo obrane reagiralo je na priopćenje Brodosplita pod nazivom 'Ministar obrane RH nastavlja širiti neistine', navodeći kako je u njemu ponovno izneseno niz neistinih tvrdnji i pogrešnih interpretacija činjeničnog stanja, a na račun, kako su poručili iz MORH-a, ministra obrane Marija Banožića i Ministarstva obrane.

'Jedini interes ministra obrane Marija Banožića je Hrvatsku ratnu mornaricu opremiti obalnim ophodnim brodovima, radi održavanja i daljnjeg jačanja sposobnosti Obalne straže Republike Hrvatske u nadzoru i zaštiti prava i interesa Republike Hrvatske na moru.

Ističemo pritom kako Ministarstvo obrane kao Naručitelj cijelo vrijeme ima pozicionirana financijska sredstva u državnom proračunu u skladu s odredbama Ugovora i njegovih izmjena i dopuna. No, Graditelj nije izvršio preuzete obveze i time nije mogao ni fakturirati račune kao preduvjet za naplatu već pozicioniranih financijskih sredstava Ministarstva obrane za realizaciju Ugovora.

Kako bi se navedeni Ugovor izvršio u interesu Republike Hrvatske i Ministarstva obrane, Ministarstvo obrane nastavilo je komunikaciju s Brodosplitom.

Drugim riječima, kako bi se uvjerili u mogućnost nastavka gradnje obalnih ophodnih brodova, od Graditelja je više puta zatražena potvrda tehničke, financijske i stručne sposobnosti Graditelja.

Graditelj je MORH-u odgovarao kako posjeduje sve potrebne sposobnosti za nastavak gradnje brodova, no bez dostave jasne Izjave i dokaza.

Ministarstvo obrane i 1. lipnja 2023. godine od Graditelja je zatražilo da ponovo dostavi Izjavu i dokaze da posjeduje zahtijevanu tehničku, stručnu i financijsku sposobnost. Naime, riječ je o Izjavi koju je Graditelj već jednom morao priložiti u postupku javne nabave 2014. godine, a kada je odabran kao Graditelj.

I u ovom slučaju, Brodosplit je MORH-u dostavio nejasnu izjavu, odnosno ne na način na koji je to MORH kao Naručitelj tražio.

Podsjećamo kako je upravo nastojanje Ministarstva obrane za dostavljanjem predmetne Izjave od strane Graditelja podržao i Odbor za obranu Hrvatskog sabora nakon jučerašnje održane sjednice.

Iz svega navedenog vidljivo je kako Ministarstvo obrane na čelu s ministrom Marijem Banožićem poduzima sve potrebne radnje kako bi došlo do završetka gradnje i opremanja obalnih ophodnih brodova što je u interesu Hrvatske vojske, Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže.', naveli su u priopćenju iz Ministarstva obrane.