NAKON NAPETOG JUTRA

Kraj drame u Splitu: Puljak i radnici Čistoće se dogovorili, štrajk je prekinut

05.04.2023 u 11:43

Bionic
Reading

Postignut je dogovor između radnika splitske Čistoće i gradonačelnika Ivice Puljka. Štrajk koji je započeo u srijedu ujutro je prekinut

Kako javlja Slobodna Dalmacija, zaposlenici su dobili 100 eura bruto na plaću kao stalni dodatak za sve radnike. Gradonačelnik Ivica Puljak je rekao kako mu je drago što je većina radnika prihvatila takav prijedlog i što se može početi s radom.

Umjesto tražene povišice od 6 posto dobili su 100 euro bruto. Premda je prvi zahtjev sindikalaca bio 132 eura na plaću, prihvatili su nešto manji iznos. Za tri najniže plaćena radna mjesta, dogovoreno je povećanje koeficijenata za pet do šest posto.

'Financijski okvir je isti koji smo mi nudili. Samo je drugačija raspodjela. Danas je bilo više razgovora na koji način će se ti novci raspodijelit, radnici su htjeli ovako, a nama je zapravo svejedno. Inflatorni dodatak nismo dogovorili', rekao je Puljak nakon sastanka sa predstavnicima štrajkaša.

Na rubu fizičkog obračuna

Ranije danas, splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević komentirao je štrajk u komunalnoj tvrtki Čistoća rekavši kako je 'evidentno da su radnici taoci sindikalnog povjerenika koji je mimo zakona blokirao one radnike koji žele raditi i zaraditi svoju plaću'. Umalo je došlo i do fizičkog sukoba sa sindikalnim povjerenikom Jadrićem, a na mjesto incidenta stigla je policija

'Postavlja se pitanje koliko je radnik uopće u štrajku, a koliko ih je u strahu od odmazde kolega ukoliko izađu raditi. Ovdje više ne radi o pravima radnika, nego o tome da sindikalni povjerenik zloupotrebljava svoju funkciju. Nekoliko kamiona je htjelo izaći na cestu, svaki radnik s kojim smo pričali su rekli su da su materijalni uvjeti korektni i na rubu smo toga da se potpiše kolektivni ugovor', rekao je zamjenik dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević obraćajući se novinarima, prenosi N1.

On kaže da u trenutku kad su na korak do dogovora i kad radnici podupiru ono što grad nudi, predstavnik sindikata fizičkim nasiljem blokira promet i grebe se za svoju fotelju.

'Imate dva zdrava oka, vidjeli ste kamion koji pokušava izaći na cestu, a sindikalni povjerenik Marin Jadrić mu blokira izlazak. Ostat ćete iznaneđeni jer nitko cijelo ovo vrijeme nije pričao o pometačicama, o vozačima kamiona i iznosačima. Pometači su nešto niže plaćeni i bili smo spremni u pregovorima podići im plaću. Ni u jednom trenutku sindikat nije sistematizirao cijelu situaciju. Kad smo radili usporedbu, ja sam bio 8. po redu, 7 vozača Čistoće ima veću plaću od mene kao zamjenika gradonačelnika', kazao je Ivošević.

Navodi kako su u komunističkoj partiji sindikati odlučivali o sistematizaciji.

  • +30
Štrajk radnika Čistoće u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

'Ovdje uprava upravlja firmom i upravljat će. Neće sindikalni povjerenik upravljati tvrtkom, direktor će upravljati tvrkom. Jeste li dobili popis ljudi koji štrajkaju? Oni tek rade popis', rekao je pa je dodao: 'Grad će izdržati koliko god treba i nikad neće posputiti pred nasilničkim ponašanjem.'.

Ivošević je dodao kako tema pometačica nije došla do sindikata nego od samih radnika.

'Marin Jadrić neće upravljati firmom, neka iziđe na izbore i neka ga građani izaberu', poručio te nastavio kako su obećali koeficijente staviti u sistematizaciju i da nitko neće dobiti manju plaću.

  • +2
Štrajk radnika splitske Čistoće Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

'Jadrić inzistira na svojoj kadrovskoj priči.', kaže Ivošević te nastavlja: 'On želi sistematizaciju, ne koeficijente.'.

Ivošević kaže kako nitko neće biti degradiran na manji koeficijent.

'Nema pomaka sa sindikalnim povjerenikom, ali rekao bih da ima općenito pomaka. Radnici su generalno zadovoljni ponuđenim. Oni su kao pojedinci zadovoljni. Želim da građani Splita znaju da dobar dio radnika želi raditi', zaključio je.