povećanje plaće

Puljak: Split bi uoči turističke sezone mogao biti blokiran štrajkom radnika Čistoće

20.02.2023 u 22:16

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak izjavio je u ponedjeljak kako sindikati nagovaraju radnike komunalne tvrtke Čistoća da idu u štrajk što bi moglo blokirati Split uoči turističke sezone

"Nažalost, sindikati nagovaraju radnike Čistoće na štrajk i ako oni ne prihvate naš prijedlog o povećanju plaće za šest posto može se dogoditi najgori scenarij da Split bude blokiran pred turističku sezonu", rekao je Puljak novinarima.

On je to rekao izašavši sa sastanka zatvorenog za javnost na kojem se s predsjednikom Gradskog kotara Spinut Lukom Kovačem i predstavnicima građana toga kotara razgovara o, kako je pojasnio, pokušaju pronalaženja rješenja zbog nezadovoljstva građana Spinuta nedavnom odlukom Gradskog vijeća da se u tom gradskom kotaru postave preskontejneri za otpad.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s mogućim štrajkom radnika Čistoće koji bi blokirao Split, Puljak je naglasio kako su prosječne plaće komunalnih radnika u Čistoći 10.550 kuna, a prosječne plaće vozača u toj komunalnoj tvrtki 11.500 kuna što su među najboljim plaćama komunalaca u Hrvatskoj.

"Unatoč tome komunalci u Čistoći ne prihvaćaju prijedlog o povećanju plaća za šest posto koliko je u ovim okolnostima moguće povećati im plaće", rekao je Puljak pozivajući radnike Čistoće na razum.

Što se tiče nezadovoljstva građana Spinuta odlukom Gradskog vijeća da se komunalnoj tvrtki Čistoća stavi na raspolaganje lokacija u toj gradskoj četvrti na kojoj će biti postavljeni preskontejneri Puljak je kazao kako je to privremeno rješenje.

"Postavili bismo četiri preskontejnera za isto toliko vrsta otpada - papir, plastiku, bio otpad i komunalni otpad. Noovost je prikupljanje bio otpada a to su kontejneri koji će biti zatvoreni i neće se širiti smrad otpada iz centra grada koji bi se u njih dovozio kamiončićima bio bi u njima samo jedan dan prije no što ga se odveze na odlagalište Karepovac i ne vidim razlog da se oko toga pravi veliki problem," kazao je Puljak.

Istaknuo je kako su preskontejneri postavljeni i na Bačvicama te i drugim dijelovima Splita ali nikad i nitko se nije tomu protivio.

Spinut kao privremeno rješenje

Na novinarsku konstataciju da je Spinut njegova (stranke Centar) jaka izborna baza te postoji li mogućnost da se pronađe neka druga lokacija za preskontejnere u koje bi se ljeti prikupljao otpad iz centra Splita, Puljak je ponovio kako je Spinut odabran kao privremeno rješenje te da će se u još nekoliko gradskih kotareva s građanima razgovarati da se i u njima postave takvi kontejneri.

Na upit postoji li mogućnost da se ukine odluka Gradskog vijeća kojom je Spinut određen kao lokacija za postavljanje preskontejnera, Puljak je odgovorio kako se na sastanku s kojeg je izašao pred novinare, razgovara u mirnoj atmosferi te da je na sastanku nazočan i direktor Čistoće Ivica Karoglan.

"Razgovaramo o pitanjima koja građane Spinuta muče i o nesporazumima koji su se dogodili," dodao je.