izgledna koalicija U SPLITU

Ivica Puljak bira: Pitali smo SDP i Most hoće li mu se prikloniti i što donose novoj gradskoj vlasti

27.06.2022 u 13:21

Bionic
Reading

Pred Ivicom Puljkom, izvjesnim budućim gradonačelnikom Splita nakon što se za dva tjedna odradi formalnost drugog kruga izbora, lagodna je zadaća formiranja vladajuće većine u Gradskom vijeću: prije godinu dana za to mu je trebalo čak pet različitih stranaka i lista, a danas samo jedna. Preciznije, samo jedan glas

Njegov Centar osvojio je 15 od ukupno 31 vijećničkih mjesta, a potencijalni partneri odavno su poznati: to su splitski Most (dva vijećnika) i SDP (također dva vijećnika). Premda mu je za većinu potrebna još samo jedna ruka, moguće je da Puljak na suradnju pozove i jedne i druge. Premda se u kuloarima još odavno šuška da je suradnja s Mostom već dogovorena.

Obje stranke bile su dijelom donedavne 'programske suradnje', odnosno vladajuće većine - no SDP je iz nje vrlo brzo isključen uz optužbe da je imao ambiciju politički kadrovirati i trgovati. S druge strane, Most je ostao lojalan gotovo do samog kraja, sve do podizanja optužnice protiv Bojana Ivoševića zbog navodnih prijetnji novinarkama. U izbornoj noći, nakon proglašenja konačnih rezultata prvog kruga, upravo vodeći ljudi splitskog Mosta prvi su se pojavili u stožeru Ivice Puljka i čestitali mu na pobjedi. No jutro nakon, njihov kandidat za gradonačelnika Josip Markotić 'dao je na raspolaganje' svoj mandat u Gradskom vijeću.

  • +9
Ivica Puljak Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

'Iako smo po broju glasova četvrta stranka u gradu Splitu i iako smo i dalje bitan politički faktor, ne možemo biti zadovoljni rezultatom. Očekivali smo barem mandat više, s obzirom na naš minuli rad i na sve ono za što smo se u proteklih godinu dana izborili. Naravno razočarani smo jako malom izlaznošću. Prije izbora rekao sam predsjedništvu stranke da ću svoj mandat staviti na raspolaganje ako dobijemo manje od tri vijećnika. Svoju riječ želim održati i ovim putem svoj mandat gradskog vijećnika stavljam predsjedništvu Mosta na raspolaganje. I na koncu, čestitam gospodinu Puljku na odličnom rezultatu', objavio je Markotić u ponedjeljak ujutro. Kontaktirali smo ga: za tportal je kazao da ni o kakvim koalicijama zasad nema razgovora ili pregovora.

'Koliko vidimo, gospodin Puljak na pragu je dogovora s SDP-om i Davorom Matijevićem. Moj mandat je na raspolaganju i o njemu će odlučiti predsjedništvo stranke, a nakon toga ćemo znati više o eventualnoj suradnji', rekao je Markotić. Upitali smo ga i koga će Most podržati u drugom krugu izbora, Ivicu Puljka ili Zorana Đogaša.

  • +2
Konferencija kandidata Mosta za gradonačelnika Splita Josipa Markotića Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabić

'Pozvat ćemo ljude da glasaju po vlastitoj savjesti', rekao nam je. Splitski Most, inače, još uvijek nema formalnog predsjednika ogranka, pa stranku vodi povjerenstvo. Namjeravali su se time pozabaviti nakon izbora. SDP-ov kandidat za gradonačelnika Davor Matijević o potencijalnoj suradnji s Puljkom i Centrom već se izjasnio: stranka, tvrdi, ne želi nijedno mjesto direktora i člana nadzornog ili upravnog odbora gradskih tvrtki, pročelničku funkciju ili poziciju predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća.

'Želimo da se pregovori, ako do njih dođe, odvijaju na maksimalno transparentan, javnosti otvoren način uz pisani trag i čvrsti sporazum koji će jasno vremenski i po koracima definirati očekivanja, konkretne projekte i mjere', objavio je Matijević, a isto je ponovio i za tportal. Vjerojatnom budućem gradonačelniku SDP je postavio uvjet hitnog početka gradnje javnih garaža, raspisivanja natječaja za ugradnju liftova u višestambene zgrade, osnivanja fonda za medicinski potpomognutu oplodnju, promjene načina financiranja vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, novog povjerenstva za pristupačnost osoba s invaliditetom uz veća sredstva za njihove projekte, gradnju krematorija, božićnicu i uskrsnicu umirovljenicima, gradnju stanova za dugoročni najam, uvođenje građanskog odgoja u škole, smanjenje prireza, azil za životinje i slično.

  • +3
Stožer SDP-a Split pred objavu prvih rezultata Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

'Po pitanju svega ostalog, a onda i velikih kapitalnih projekata kao što su Žnjan, Dračevac, Istočna obala i Kopilica i brojnih drugih, prije svega treba se izjasniti Centar kao stranka s uvjerljivo najvećim brojem vijećnika, a na nama je da ih podržimo, osim ako se radi o odlukama koje bi bile u suprotnosti s našim vrijednostima', dodaje Matijević. Dakle, Ivica Puljak bira.