analiza jerka trogrlića

Splićani nisu birali između ljevice i desnice, glasali su za ili protiv Keruma i HDZ-a. Puljak je iznenadio sam sebe

27.06.2022 u 11:46

Bionic
Reading

Premoćnom pobjedom u prvom krugu izbora i dolaskom na korak od osvajanja apsolutne vlasti u Splitu Ivica Puljak iznenadio je i sam sebe. Sam ishod bio je očekivan, no brojke su zaista iznenađujuće, smatra komunikacijski stručnjak i politički analitičar Jerko Trogrlić

'On i njegova stranka Centar apsolutni su dobitnici jučerašnjih izbora. Čak ni u vlastitim analizama vjerojatno nije očekivao ovakvu premoć: nadao se učvršćivanju vlasti i čišćoj situaciji u Gradskom vijeću, odnosno mogućnosti da formira većinu zajedno s Mostom. Ni on nije vjerovao da će osvojiti 15 mjesta i da će mu biti potrebna još samo jedna ruka', tumači Trogrlić za tportal.

Provociranje izvanrednih izbora, dodaje, potvrdilo se kao vrlo dobar taktički potez s izvanrednim tajmingom.

'Najveći gubitnik dakako je HDZ: premda su u postotcima ostvarili rezultat otprilike jednak lanjskom, činjenica je da nisu uspjeli izvući na birališta čak ni vlastite simpatizere. Za njih je porazno da se ponovno ni u jednom trenutku nisu distancirali od Željka Keruma, koji u političkom smislu evidentno nestaje, što je također pridonijelo ovom porazu', dodaje sugovornik tportala.

'HDZ-u treba svježa krv. Odmah'

'Što se HDZ-a tiče, organizacija stranke očito nije na razini na koju su navikli i neobično je da u vlastitim redovima nisu uspjeli pronaći kandidate poput Zvonimira Puljića, Vjekoslava Ivaniševića ili Andre Krstulovića Opare. Potrebna im je svježa krv, no ukoliko se na to odluče, trebaju vući poteze odmah - a ne mjesec ili dva prije nekih novih izbora', kaže on.

'Rezultati su porazni i za ljevicu, prije svega stranke Možemo i Pametno za Split i Dalmaciju, no sami su za to krivi jer nisu postigli dogovor o zajedničkom nastupu na izborima. U nametnutoj dihotomiji i biranju 'ili-ili' ovakav scenarij za njih je bio vrlo vjerojatan. Pred njima je sada izazov djelovanja u gradskoj politici bez predstavnika u Gradskom vijeću, a to se posebno odnosi na stranku Pametno - koje je ondje bilo zastupljeno punih deset godina', dodaje Trogrlić.

Iz priče o propasti ljevice on ipak isključuje SDP, koji se uspio zadržati na mršava ali stabilna dva mandata.

'Taj rezultat zapravo je čudesan s obzirom na okolnosti: koliko god njihova stranačka organizacija bila mala, tek sjena nekadašnjeg splitskog SDP-a, kandidat Davor Matijević održao ih je na životu prije svega svojom kampanjom i kvalitetnim terenskim radom. Nitko drugi iz tog kadrovskog bazena ne bi uspio, to je sasvim jasno, a on je nekako sanirao posljedice lanjske kadrovske katastrofe s kandidiranjem Ante Franića', kaže ovaj analitičar.

S druge strane, splitski Most ostvario je nešto niži rezultat nego lani, ali je još uvijek u poziciji da zajedno s Puljkom formira vlast. To je, po Trogrliću, još jedan dokaz da se u jučerašnjem 'antiglasovanju' Splićani nisu izjašnjavali po liniji podjele između ljevice i desnice, nego prije svega za ili protiv Keruma i HDZ-a. U takvoj situaciji većina birača pronašla je sigurnu luku upravo kod Puljka.

  • +29
Izborni stožer Ivice Puljka Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric

'Drugim riječima, ukoliko ćemo sažeti: Puljak je nadmašio čak i vlastita očekivanja, HDZ i Kerum nisu se osvijestili nakon lanjskog poraza i izbori su ih iznenadili, Možemo i Pametno ostali su bez novca i usput su sami sebe sabotirali, a SDP i Most nekako su se izvukli', sažima Trogrlić.

Izbor koji će trasirati Puljkov politički put

Pred izvjesnim novim splitskim gradonačelnikom - jer drugi krug izbora po svemu sudeći svodi se na formalnost budući da će HDZ sada još teže dovući svoje simpatizere na birališta - sada je najvažnija odluka: izbor budući koalicijskih ili barem 'programskih' partnera.

'To će dugoročno trasirati njegov politički put. Činjenica je da je sa splitskim Mostom dosad imao otvoreniju i osobno kvalitetniju suradnju, ali i da mu je SDP vrijednosno i svjetonazorski znatno bliži, no s njima nije surađivao na najbolji način. Moguće je da će ponuditi suradnju i jednima i drugima, ali u toj situaciji ipak će trebati dogovoriti puno čvršća pravila suradnje jer je jasno da će se Most i SDP razilaziti na temama poput građanskog odgoja ili sufinanciranja umjetne oplodnje. Jedni inzistiraju na tome, drugi su rezolutno protiv', kaže Trogrlić.

  • +10
Stožer Zorana Đogaša Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Sam Ivica Puljak, upozorava, sada ima vrlo komotnu situaciju: nakon dugo godina odluke jednog gradonačelnika glatko će prolaziti na Gradskom vijeću. On će se moći se eventualno pozivati na blokade i nerazumijevanje od strane Vlade, ali će barem na lokalnoj razini imati sve alate u svojim rukama - bilo da se radi o GUP-u, o gradnji javnih garaža, financijskom planiranju ili gradskoj socijalnoj politici. A to se u Splitu jako, jako dugo nije dogodilo.