SAD JE I SLUŽBENO

Ivanišević potvrđen kao kandidat HDZ-a u Splitu

10.01.2013 u 20:58

Bionic
Reading

Gradski odbor splitskog HDZ-a odlučio je da će arhitekt Vjekoslav Ivanišević biti njihov kandidat u trci za gradonačelnika. Nakon cijelog niza prijedloga, završena je višemjesečna borba u splitskom HDZ-u, vjerojatno kompromisnim rješenjem koje je podržala i središnjica stranke

Taj izbor je pozdravio njegov budući konkurent na izborima, SDP-ov kandidat Ivo Baldasar, te dodao: 'Drago mi da je HDZ razriješio tu situaciju i Vjekoslavu Ivaniševiću želim sretan ulazak u ring. Nadam se da ćemo biti korektni konkurenti.'

Odluku je pozdravila i vijećnica HDZ-a u Gradskom vijeću Splita, Sanja Bilač. 'Pozdravljam odluku HDZ-a da istakne svog kandidata, osobito jer se radi o kandidatu koji je ujedno i član stranke. Već prije sam najavila svoju nezavisnu kandidaturu na sljedećim lokalnim izborima i priželjkujem što više kandidata, suprostavljanje stavova, mišljenja i programa kako bi građani mogli izabrati najbolje za grad Split', izjavila je buduća nezavisna kandidatkinja Sanja Bilač.

Vjekoslav Ivanišević je stari član HDZ-a koji ima i iskustva i u gradskoj vlasti, a kao arhitekt je autor cijelog niza projekata i zgrada u Splitu. To se prije svega odnosi na uređenje Marmontove ulice u Splitu, projekt iz 1995. godine, koji je izazvao podijeljene reakcije i negodovanja dijela građanstva. Bio je autor najproblematičnije zgrade u Splitu, dobro poznate Lazarice, ali se tog autorstva javno odrekao.

Ipak, najveći skandal u njegovoj karijeri kao arhitekta je projekt gradnje novog splitskog rodilišta. Pobjednički rad na javnom natječaju je bio projekt zagrebačkog arhitekta Hrvoja Njirića koji je izazvao pažnju struke i izvan zemlje, ali je naknadno bio poništen. Natječaj je poništio Dujomir Marasović, tadašnji ravnatelj splitske bolnice i kolega iz gradskog HDZ-a. Kasnije je taj hir bolnicu koštao oko dva milijuna kuna odštete, a na novom pozivnom natječaju je među trojicom odabran baš Ivanišević.

Nastavak priče oko nedovršenog pristupnog puta prema tom rodilištu nakon otvaranja bio je još jedna trakavica koja nije završena. Postane li Vjekoslav Ivanišević novi splitski gradonačelnik, možemo pretpostaviti da će prvo rješavati taj problem.