POVIJESNI POSJET VELIKOJ BRITANIJI

Ivan Pavao primljen kao zvijezda, za Benedikta malo interesa

16.09.2010 u 09:16

Bionic
Reading

Posjet koji Benedikt XVI započinje danas u Velikoj Britaniji zapravo je državnički jer Papa stiže na poziv kraljice Elizabete II te se ni po čemu ne može usporediti s pastoralnim pohodom Ivana Pavla II koji je 1982. dočekan kao zvijezda i okupio preko dva milijuna ljudi. Benedikt izaziva kontroverze, ugled Katoličke crkve ekstremno je poljuljan, a u javnosti uglavnom vlada nezainteresiranost za Papin posjet

Apostolsko putovanje Pape Benedikta XVI po Ujedinjenom Kraljevstvu trajat će od danas do 19. rujna. Bit će to prvi državni posjet poglavara Svete Stolice Velikoj Britaniji. Tu je otočnu zemlju 1982. godine, naime,

posjetio papa Ivan Pavao II i tada je to bio prvi posjet poglavara Rimokatoličke crkve Velikoj Britaniji nakon 450 godina. Ivana Pavla II tom je prigodom u Buckinghamskoj palači primila kraljica Elizabeta II, ali je to bila samo pastoralna, a ova, pape Benedikta, i državnička je avantura.

Tijekom svog putovanja Sveti Otac posjetit će Elizabetu II u Kraljevskoj palači Holyroodhouse u Edinburghu, predsjedati euharistijskim slavljem u Bellahouston Parku u Glasgowu, susresti se s predstavnicima političkog, kulturnog i poduzetničkog svijeta u Westminster Hallu, sudjelovati na ekumenskom slavlju u opatiji Westminster te predsjedati euharistijskim slavljem u vestminsterskoj katedrali i molitvenim bdijenjem u londonskom Hyde Parku.

Na kraju puta, što će biti i kulminacija njegova posjeta, Papa će predsjedati svečanim obredom beatifikacije kardinala Johna Henryja Newmana u Cofton Parku u Birminghamu. 'Nismo išli za kvantitetom, nego za kvalitetom, posebno za kvalitetom u izgledu', rekao je pred novinarima u Londonu nadbiskup Westminstera i predsjednik Biskupske konferencije Engleske i Walesa Vincent Nichols. Tim je riječima pokušao opravdati činjenicu da su biskupi u toj biskupiji, ali i u Škotskoj, morali smanjiti opseg okupljanja zbog manjka interesa katolika za susret s Papom.

Na primjer, za beatifikaciju kardinala Newmana prvotno je predviđena ista lokacija na kojoj je Ivan Pavao II 1982. služio misu pred 350.000 vjernika, ali je zbog manjka interesa lokacija promijenjena. Ove se nedjelje tamo očekuje najviše 80.000 vjernika.

Inače, u Velikoj Britaniji ima 4,15 milijuna katolika, od čega 25 posto živi sakramentalno ili ide na nedjeljnu misu.

Svejedno, posjet može biti povijesni. O povijesnom karakteru govorila je i kraljica Elizabeta II koja je Papin pohod ocijenila važnim za učvršćivanje veza između Velike Britanije i Svete Stolice, i to u području zajedničkih interesa, kao što su borba za dostojanstvo i jednakost svih ljudi te u području uloge vjerskih zajednica u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

I posjet Ivana Pavla II bio je popraćen kontroverzama. Tada je par tjedana prije Papina dolaska započeo rat između Argentine i Engleske na Falklandskim otocima, pa se Papa, saveznik argentinskih katolika, izbjegao sastati s tadašnjom premijerkom Margaret Thatchera potom je požurio u Argentinu kako ga ne bi optužili da je toj katoličkoj zemlji okrenuo leđa. No, tada je poljski Papa imao 62. godine i iznimnu karizmu, plijenio je pojavom i dočekan je s velikim simpatijama. Njemački Papa ima 83. godine, a iako dijeli iste stavove s prethodnikom glede kontracepcije, položaja žene u Crkvi, homoseksualnosti ili genetici, ne uživa ni blizu toliko simpatija javnosti kao Wojtyła.

Benedikt stiže u trenutku kada je Katolička crkva ozbiljno potresena zbog užasnih pedofilskih zločina klera te zbog zataškavanja istih, što se dogodilo i samome vatikanskome monarhu dok je bio nadbiskup Münchena. Benedikt XVI u pet godina pontifikata počinio je nekoliko gafova, poput onog koji je razjario muslimane kada je loše govorio o proroku Muhamedu u Regensburgu 2006, zbog čega ga se ne gleda s pouzdanjem kakvo je izazivao Ivan Pavao II u ekumenskim i međureligijskim odnosima, toliko važnima za razumijevanje religijske karte Velike Britanije.

Papu, uostalom, osim mnogih najavljenih prosvjednika ne-katolika ili ateista (odnosno anti-teista), među kojima su i neki uglednici poput Richarda Dawkinsa, koji je predložio da pravosudni organi Škotske uhite Papu, ali i onih koji prosvjeduju zbog skupoće posjeta (oko 14 milijuna eura), očekuju i katoličke grupe kao što je Catholic Voices for Reform (CV4R) koje promoviraju ženidbu svećenika, ređenje žena, poštivanje homoseksualaca i druge vruće teme za Vatikan. Bernard Wynne iz CV4R-a navodi riječi kardinala Newmana, kojeg će Benedikt XVI beatificirati (radi se o anglikancu koji je prešao u Katoličku crkvu te postao poštovan odgajatelj i propovjednik): 'Prvo savjest, onda papa.'

Papa će dosta vremena posvetiti svijetu politike i kulture. Teško je vjerovati da Katolička crkva i konzervativno-liberalna vlada u Engleskoj mogu sklopiti vječni sporazum, ali zacijelo će nastojati, prema vlastitim najavama, svijetu dati civiliziraniji pogled na budućnost.