ivan ožanić

Sudski vještak za eksplozije otkriva što je i kako moglo poći po zlu u Frankopanskoj ulici u Zagrebu, pri čemu su ozlijeđena četvorica radnika

01.06.2022 u 14:19

Bionic
Reading

Trebala je to biti još jedna uobičajena intervencija na terenu, ali se sanacija puknuća vodovodne cijevi u Zagrebu umalo pretvorila u tragediju kada se zapalio plin iz probijene cijevi, prilikom čega su ozlijeđena četvorica radnika

Što je sinoć krenulo po zlu u Frankopanskoj ulici u Zagrebu - u kojoj su četvorica radnika, od čega jedan teže, ozlijeđena nakon što je prilikom sanacije vodovodne cijevi oštećena plinska, da bi potom došlo do požara u kojem je uz ljude stradao stan, kao i izlozi na poslovnom prostoru i tramvajski vodovi - trebalo bi biti poznato nakon što se obave svi potrebni očevidi.

Prema riječima Davora Poljaka, direktora Vodoopskrbe i odvodnje, u kasnim poslijepodnevnim satima došlo je do puknuća cijevi i radilo se o 'benignoj i rutinskoj situaciji'. Oko 22 sata građevinska jama bila je dobrim dijelom iskopana, da bi nakon toga situacija eskalirala jer je došlo do istjecanja plina i njegova zapaljenja. Kako i zašto je došlo do oštećenja plinskih cijevi i požara, za sada nije poznato. Neslužbeno se spominje da je bagerom oštećena plinska cijev.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je internu istragu ne bi li se utvrdilo jesu li procedure bile odgovarajuće, treba li ih mijenjati i je li došlo do kršenja neke od njih. A kakve su procedure te što i kako je moglo poći po zlu, za tportal je pojasnio mr. Ivan Ožanić, dipl. ing., stalni sudski vještak za strojarstvo, eksplozije, elektrotehniku i sigurnost na radu.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Prije svega treba utvrditi je li izvođač prilikom radova imao projekt vodova u kojem je ucrtano što se sve i gdje točno nalazi na tom mjestu, a treba vidjeti je li na terenu bio i nadzorni inženjer. Svi projekti nalaze se u katastru vodova u Remetincu, a vjerojatno ih imaju i u Holdingu. Najgore bi bilo da se kopalo napamet. Ako se radilo prema pravilima struke, kada je riječ o mjestu na kojem ima više različitih vodova na malom prostoru, onda se kopa s uskom korpom i ne grabi se više od 25 centimetara upravo zato da se ne bi oštetile cijevi. Različiti vodovi u pravilu moraju biti razmaknuti minimalno metar jedan od drugoga', kazao je Ožanić. Napomenuo je da prije svakog voda stoji upozorenje.

'Ako su u pitanju vodovodne cijevi, onda se prije cijevi nalazi plava traka, a u slučaju plinskih žuta. Kod starijih vodova postavljale su se cigle koje bi signalizirale, kao i trake danas, da treba prijeći na ručno kopanje', pojasnio je Ožanić. Dodaje da je moguće da je sve rađeno kako treba, a da je greška bila u onom što je ucrtano u projektu u odnosu na ono što je pod zemljom, ali i da je izvođač radova kopao tamo gdje po projektu nije smio.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Sve će to morati utvrditi istraga i gotovo sam uvjeren da će se morati provesti i vještačenja jer imamo četvero ozlijeđenih ljudi, od kojih jednog teže ozlijeđenog, i veliku materijalnu štetu. Sve to moglo bi dovesti i do kaznene odgovornosti', smatra Ožanić. Naveo je kako ne želi špekulirati ni o čijoj odgovornosti jer za to treba baratati svim činjenicama. Upitan je li plin trebao biti isključen kada se pristupilo kopanju jame odgovorio je negativno.

'Upravo zbog toga i postoje projekti i vodovi se s razmakom postavljaju jedni od drugih kako u slučaju problema s plinskim cijevima ne morate isključiti vodu ili obratno. Što se pak tiče požara, do njega je moglo doći uslijed iskrenja koje se moglo dogoditi udarcem korpe u asfalt. Plinske cijevi su plastične pa sigurno nije došlo do iskrenja nakon udarca u njih. Moguće je da je do toga došlo i na neki drugi način, ali odgovore na to trebala bi dati istraga', zaključio je Ožanić.

  • +14
Očevid na mjestu požara u Frankopanskoj ulici Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar