ZBOG TERORIZMA

Italija ulaže 300 milijuna eura u sigurnost svojih kulturnih spomenika

29.03.2016 u 13:24

Bionic
Reading

Nakon nedavnih terorističkih napada u Bruxellesu talijanska je vlada odlučila uložiti 300 milijuna eura u sigurnost i zaštitu svoje povijesno-umjetničke baštine i antičkih spomenika kao što su rimski Kolosej, galerija Uffizi, arheološke iskopine Pompeja kod Napulja i Pinakoteka u Milanu, objavio je milanski dnevnik Corriere della Sera

Ta će se sredstva za bolje mjere zaštite investirati u slijedeće dvije godine, pri čemu su vlasti na umu vjerojatno imale i sudbinu Palmire i drugih oštećenih kulturnih i povijesnih spomenika koje uništavaju džihadisti u ratu u Siriji.

Dvadeset talijanskih arheoloških i povijesnih spomenika, galerija i muzeja nalaze se na listi posebno ranjivih od sigurnosnih ugroza, pa zahtijevaju pojačane mjere zaštite.

Ministarstvo kulture radi na posebnom popisu ukupno 150 objekata koje treba posebno zaštititi mjerama najvišeg stupnja.

Galerija Uffizi koja godišnje ima dva milijuna posjetitelja bila je dodatno zaštićena već na Uskrs kad je u nju došlo sedam tisuća ljudi.

Najposjećeniji muzej u Italiji dodatno svoje eksponate i posjetitelje štiti detektorima kovina, video opremom i neprobojnim staklom koje može izdržati udare metaka, a u nedjelju se ulazak u prostorije i zaposlenicima dopuštao samo uz predočenje sigurnosne iskaznice.