širenje covida-19

Italija traži stroža pravila EU-a za ulazak državljana izvan bloka

08.07.2020 u 21:28

Bionic
Reading

Europska unija treba uvesti stroža zajednička pravila za ulazak državljana izvan bloka kako bi se smanjio rizik širenja koronavirusa, rekao je u srijedu talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza

Speranza je zahtjev uputio nakon povećanja zaraza u Rimu povezanih s dolascima iz Bangladeša, zbog čega su obustavljeni letovi iz te zemlje na tjedan dana.

"Smatram da je primjereno razmotriti nove stroge mjere opreza za dolaske izvan područja EU-a i Schengena", rekao je Speranza.

Svoj zahtjev je iznio u pismu povjerenici Europske komisije za zdravlje Stelli Kyrakides i njemačkom ministru zdravstva Jensu Spahnu čija zemlja predsjeda EU-om.

Speranza kaže da je potrebna "veća koordinacija" među članicama EU-a kako bi bila učinkovitija u "suzbijanju širenja zaraza izvana". 

Talijanski ministar rekao je da je od 274 ljudi, koji su u ponedjeljak sletjeli u Rim iz Dhake, njih 36 bilo pozitivno na koronavirus, a čekaju se rezultati testiranja još njih 160.

U međuvremenu je povjerenik za zdravstvo u Laciju rekao da su u srijedu u zračnoj luci u Rimu presreli 135 ljudi s leta iz Katara jer su svoje putovanje započeli u Dhaki.

Njih 100 je testirano na koronavirus, a jedna trudnica je prevezena u bolnicu, objavio je Alessio D'Amato na Facebooku.