BRAĆA ITALIJE

Spužva, šogor i nježni div: Oni su najbliži suradnici Giorgie Meloni, pobjednice talijanskih izbora

26.09.2022 u 17:13

Bionic
Reading

Iza fenomena Giorgia Meloni, koja je malu krajnje desnu stranku Braću Italije, stvorenu nakon razlaza s Berlusconijem i propasti Naroda slobode 2012., uspjela dovesti s margina talijanskog političkog života do uvjerljive pobjede na izborima, stoji blizak tim suradnika, iako su često na meti kritike da nemaju kvalitetan kadar, već da su stranka jedne osobe. Mnogi u Europi strahuju pitajući se kojim će smjerom krenuti Italija, a to umnogome ovisi i o kadrovima, bliskim suradnicima Meloni

Meloni ima jaku osobnost i karizmu, ali iza nje stoje mnogi 'pukovnici' s kojima godinama vodi bitke te dijeli ideje i politički put. Jedna od najvažnijih figura stranačkog ustrojstva Braće Italije je Giovanbattista Fazzolari. Neki ga nazivaju i sivom eminencijom stranke. Uvijek u sjeni, gotovo ga se uopće ne vidi na televiziji, a i malo govori u javnosti.

Poznat je pod nadimkom Spužva zbog svoje velike sposobnosti upijanja pojmova te direktor političkog programa Braće Italije. Sama Meloni ga je u svojoj knjizi definirala kao 'jednog od najpametnijih ljudi koje je imala sreću upoznati'. Njih dvoje se odlično razumiju i on je glavni savjetnik predsjednice Braće Italije. Sicilijanskog je porijekla, sin diplomata, u politici je od 17. godine i neki ga definiraju kao stranačkog ideologa, iako se on često ruga takvim bombastičnim definicijama.

Bio je jedan od prvih i najborbenijih unutar stranke koji se priklonio nepopustljivosti prema ruskoj invaziji na Ukrajinu. Početkom travnja osobno je otputovao na granicu između Poljske i Ukrajine kako bi prikupio i pomogao prijeći granicu nekim ukrajinskim ratnim izbjeglicama, što je važno u stranci koja je održavala dobre odnose s Moskvom. U svakom važnom trenutku Meloni je uvijek uz sebe željela imati Fazzolarija.

Razumiju se jednostavnim pogledom i kažu da je on jedan od rijetkih čije riječi Meloni sluša. Svojedobno je tijekom posjeta ministra vanjskih poslova Luigija di Maija Hrvatskoj upozorio da bi talijanska vlada trebala raditi na zaštiti talijanske manjine u Hrvatskoj i na promicanju talijanskog jezika, kako to zahtijeva poseban ugovor iz 1996. godine, a za koji je ustvrdio da se ne poštuje.

Blizak Meloni je i stranački zastupnik i odvjetnik Andrea Delmastro delle Vedove. S predsjednicom Braće Italije poznaje se 25 godina, još od članstva u Akciji mladih. Za razliku od Fazzolarija, voli se pojavljivati u medijima te rado tumači stranačke politike.

Što se tiče vanjske politike, važnu ulogu igra supredsjednik Europskih konzervativaca i reformista (ECR) Raffaele Fitto. Za njega se već govori da ima sigurnu poziciju kao ministar u sljedećoj vladi. Zahvaljujući Fittovim i naporima zastupnika u Europskom parlamentu Carla Fidanza, Meloni je postala predsjednica stranke Europskih konzervativaca i reformista u prosincu 2020. godine. S Braćom Italije u istoj političkoj obitelji nalaze se Hrvatski suverenisti, koje u Bruxellesu predstavlja Ladislav Ilčić, ali i krajnje desni Švedski demokrati, koji su netom pobijedili na izborima u Švedskoj.

Fitto je bivši čelnik regije Puglia i dva puta bio je ministar u Berlusconijevim vladama. Prigrlio je ideje Meloni nakon što je 2015. napustio Berlusconijevu Forza Italiju. Bio je jedno od prvih velikih imena koja su napustila tu stranku.

  • +19
Suradnici Giorgie Meloni Izvor: Profimedia / Autor: Gloria Imbrogno/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ako je Fazzolari um stranke, onda joj je Francesco Lollobrigida svakako desna ruka. Lollobrigida je oženjen sestrom šefice stranke, Ariannom, također aktivnom u politici. Tijekom karijere bio je predsjednik Fronte mladih Rima do 1995., pokrajinski vijećnik s Meloni, a s njom je 2012. i osnovao Braću Italije. Voditelj je kluba zastupnika u donjem domu, vrlo je vješt organizator, a s Fazzolarijem je bio među kreatorima tzv. Viterbske prekretnice 2004. godine, koja je dovela Meloni na čelo Akcije mladih, pravu odskočnu dasku u njezinoj političkoj karijeri.

Još jedan čovjek velikog autoriteta i izvjesne vjernosti predsjednik je Copasira, parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost, senator Adolfo Urso, koji vodi Farefuturo, desničarski think-tank što razvija novu liberalnu konzervativnu i sekularno orijentiranu desnicu po uzoru na UMP Nicolasa Sarkozyja, konzervativce Davida Camerona i PP Joséa Maríe Aznara. Tako plete gustu mrežu međunarodnih odnosa i s američkim republikancima, zahvaljujući nedavnoj suradnji s prestižnim think-tankom Međunarodni republikanski institut (IRI). Ovih dana Urso je otišao u Kijev uvjeriti Ukrajince u iskrenost podrške u ratu protiv Rusije, a potom i u Washington.

Što se organizacije tiče, pravi deus ex machina stranke svakako je toskanski zastupnik Giovanni Donzelli, protagonist uspjeha svih stranačkih događanja, počevši od stranačke konferencije Atreju, koja je u prosincu četiri dana bila katalizator talijanske političke scene. Bio je zapažen kao regionalni vijećnik Toskane zbog svojih pritužbi na slučaj Quadra, urbanistički skandal koji je potresao Firencu zbog favoriziranja dizajnerske tvrtke Quadra između 2007. i 2009., što je dovelo do osude 13 osoba, uključujući istaknutog člana lijeve Demokratske stranke.

Na kraju su, ali ne i najmanje važni, dvojica suosnivača stranke 2012. godine, 'stari' Ignazio La Russa i 'nježni div' Guido Crosetto, a potonji je, unatoč tome što je napustio političko djelovanje da bi se posvetio poduzetništvu, uvijek prisutan na stranačkim događanjima. Meloni navodno sluša njegove savjete i mnogi se klade u to da će imati važnu ulogu u budućoj vladi desnog centra. Za La Russu kažu da je diplomat i da vodi pregovore s ostalim članicama koalicije. Poznavatelji tvrde da se, kada je za stolom La Russa, na kraju uvijek postigne dogovor.