IZMJENE USTAVA

Italija reže broj parlamentaraca za 20 posto

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.06.2012 13:22
  • Objavljeno 22.06.2012 u 13:22
talijanski parlament

talijanski parlament

Izvor: Sipa Press / Autor: sipa

Talijanski je senat sredinom tjedna odobrio prijedlog izmjene ustava kojom bi se temeljito promijenio parlamentarni sustav u toj zemlji, a kojim se između ostaloga predviđa smanjenje broja zatupnika u parlamentu

Prema prijedlogu, broj zastupnika smanjio bi se za 20 posto. To znači da bi talijanski parlament umjesto dosadašnjih 630 ubuduće brojao 508 članova, od čega bi osam birali Talijani u iseljeništvu.

Osim toga, smanjila bi se dobna granica za izbor u parlament. Talijanski izborni sustav sadrži rijetku odredbu da se u parlament može birati osoba koja ima navešenih 25 godina. Ta bi se granica sada snizila na 21 godinu.

Senat će u srijedu odlučivati i o drugom dijelu reformi, prema kojemu bi se smanjio i broj senatora i to sa sadašnjih 315 na 254. Dobna granica za izbor u senat, koja je sada 40 godina, snizila bi se pa bi Talijani mogli biti birani u senat već s navršenih 35 godina.

Iz svake talijanske regije birat će se najmanje pet senatora, a senat će odlučivati u prvom redu o pitanjima regionalne i lokalne politike.

Prema novim odredbama, talijanska će vlada moći uputiti u zakonsku proceduru prijedlog po hitnom postupku, što do sada nije bio slučaj, a zastupnički dom bi morao unutar određenog vremenskog razdoblja razmotriti zakonski prijedlog i o njemu odlučiti.

Smanjenje broja zastupnika u Italiji je aktualna tema već godinama, a očekuje se da će se na taj način omogućiti učinkovit rad talijanskog dvodomnog parlamenta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi