HITNA SJEDNICA SENATA

Italija i dalje podijeljena oko eutanazije

09.02.2009 u 15:24

Bionic
Reading

Talijanski Senat u ponedjeljak navečer zasjeda po hitnom postupku kako bi se prihvatio prijedlog zakona vlade premijera Silvija Berlusconija koji bi spriječio smrt Eluane Englaro, 38-godišnje žene koja je već 17 godina u stanju kome

Obitelji žene stradale u prometnoj nesreći je, naime, još u studenom sud odobrio da se Eluani ukine umjetno hranjenje i da joj se jedino daju sedativi kako ne bi patila, a odluka se počela primjenjivati u petak.

Taj je slučaj duboko podijelio Italiju. Istraživanja su pokazala da ih 47 posto podupire obitelj koja je tražila da se Eluani dopusti umrijeti, a jednak se broj protivi nasilnu prekidu života.

Neurolog prof. Alberto Defanti izjavio je za Corriere della Seru da se prvih tjedan dana bez hrane i vode Eluanino stanje neće znatno pogoršati.

"Nitko ne može pouzdano reći, ali njezino fizičko stanje je izvrsno. Vjerojatno, i naglašavam tu riječ, izdržat će duže od prosječne osobe. Umrijeti bi mogla za 12 do 14 dana, između 17. i 19. veljače", objasnio je liječnik, jedan od dvojice specijalista zaduženih za primjenu medicinskog protokola.

"Osim moždanih ozljeda Eluana je mlada zdrava žena. Nikad nije bolovala, niti je uzela antibiotik", dodao je.

Moćna talijanska Katolička crkva i Vatikan uprli su sve snage ne bi li Eluanu nastavili hraniti, braneći načelo "poštivanja života od začeća do prirodnog svršetka".

Berlusconijeva vlada
također ne želi da se nasilno prekine život mlade žene i nada se da će predloženi zakon proći i u Senatu i Zastupničkom domu gdje raspolaže uvjerljivom većinom.

Oporbena ljevica, pak, optužuje Berlusconija da instrumentalizira taj slučaj, a u prijedlogu zakona vidi pokušaj ovladavanja ustanovama i dovođenja u pitanje neovisnosti sudstva. Ljevici se u stajalištu pridružio i predsjednik Giorgio Napolitano koji je u petak odbio potpisati vladin prijedlog zakona, smatrajući ga "neustavnim".

U međuvremu otac nesretne žene, bivši liječnik Beppino Englaro, tvrdi da je "kao liječnik bio predan spašavanju života, ali da je sada učinio pravednu stvar", jer samo provodi volju svoje kćerke koja je, kako tvrdi, u više navrata za života izrekla da ne bi željela živjeti u komi.