HOĆE LI EU POMOĆI?

Italija i dalje neometano ometa hrvatski TV signal

tv antena

tv antena

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Sušenj

Hoće li, nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju, građani na zapadnoj obali Istre i dijelu Dalmacije, koji već godinama muku muče s lošim televizijskim signalom, a istovremeno plaćaju skupu TV pristojbu, moći na miru iz svojim domova pratiti hrvatski televizijski program?

Na to je pitanje odgovor pokušao dati Neven Mimica, donedavnom potpredsjedniku Vlade koji je od 1. srpnja izabran za povjerenika Europske unije upravo za sektor zaštite potrošača. Iz njegova kabineta odgovaraju da su upoznati s ovim problemom jer su dosad već primili slične upite te će ih proslijediti potpredsjednici Europske komisije Neelie Kroes koja je nadležna u Komisiji za rad na Digitalnoj agendi za Europu i općenito za pitanja telekomunikacija, piše Glas Istre

'Vjerujem da ćemo od njezinih službi moći dobiti odgovore u što kraćem roku te se nadam da će se ovo pitanje zajedničkim naporima uskoro riješiti na zadovoljstvo svih potrošača'. Povjerenik Mimica je svjestan ovog problema te kao povjerenik za zaštitu potrošača pridaje iznimnu važnost da se potrošačima omogući neometani pristup željenim audio-vizualnim uslugama, koje oni i plaćaju, odgovaraju iz kabineta povjerenika.


Može li rješavanje ovog pitanja među dvjema člancima EU-a potaknuti Marino Baldini, SDP-ov europarlamentarac iz Istre, bivši načelnik Općine Vižinada. On sam nema problema s prijemom jer koristi paket televizijskih programa.

'Iskreno, odlučio sam se na tu varijantu vjerujući da se problem signala u Istri neće dugo riješiti. Kako sam često na putu, meni osobno znatno više smeta nemogućnost primanja kvalitetnog radiosignala ne samo u Istri, već primjerice na autocesti od Zagreba pa gotovo do Rijeke. Signal Hrvatskog radija se prati kroz gotovo čitavu Sloveniju, u Italiji do Venecije, ali otežano u najvećem dijelu zapadne Hrvatske', ističe Baldini.

Iz HAKOM-a vele da kontinuirano provode mjerenja štetnih smetnji te šalju prijave talijanskoj administraciji kao i obavijesti Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji (ITU) o talijanskom nepoštivanju međunarodnih sporazuma i frekvencijskih planova.

Više pročitajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!