MARINI BEZ DOVOLJNO GLASOVA

Italija i dalje bez novog predsjednika

Bersani glasa za novog predsjednika

Bersani glasa za novog predsjednika

Izvor: Reuters / Autor: Tony Gentile

Nijedan kandidat nije uspio dobiti dvotrećinsku većinu glasova potrebnu za izbor na dužnost predsjednika države u drugom krugu koji se u četvrtak navečer održavao u talijanskom parlamentu, nakon službenog prebrojavanja, javljaju agencije

Broj neispunjenih listića (418), pošto su glavne stranke na ljevici i na desnici dale takvu uputu biračima, uvelike je premašio trećinu od 1.007 glasova parlamentarnih zastupnika i regionalnih izaslanika, što je onemogućilo izbor svih kandidata.

Franco Marini, bivši predsjednik Senata, kandidat Demokratske stranke (PD) Piera Luigija Bersanija, je dobio daleko manje od potrebne dvije trećine od ukupno 1007 glasova elektora u prvom glasovanju, a u drugom glasovanju nije dobio niti jedan glas jer su mnogi članovi i Bersanijevog lijevog i desnog centra Silvija Berlusconija ubacili neispunjenjene listiće.

Narod slobode (PDL) Silvija Berlusconija je večer prije pristao poduprijeti Marinija.

Politički izvori, navodi Reuters, rekli su da se ubacivanjem neispunjenih listića namjeravalo poštedjeti Marinija daljnjeg poniženja nakon pobune lijevog centra protiv njegove kandidature koja je onemogućila da dobije dvotrećinsku većinu elektora. Marinijev neuspjeh u glasovanju koje je ključno za popunjavanje vakuuma vlasti nakon neodlučenih općih izbora u veljači, je pljuska Bersaniju. On je ozbiljno podijelio svoju stranku kandidirajući Marinija u dogovoru sa šefom desnog centra Berlusconijem.

S 230 glasova, kandidat Pokreta 5 zvijezda (M5S), stručnjak za ustavno pravo Stefano Rodota, osvojio je velik broj glasova "grillina" (163 zastupnika) i manje lijeve stranke SEL-a koja se odvojila od PD-a.

Ostatak glasova se rasuo između nekoliko istaknutih imena - Berlusconija, Bersanija i drugih.

Treći krug će se održati u petak ujutro, opet uz dvotrećinsku većinu, ali na četvrtom krugu isti dan poslijepodne, apsolutna većina će biti dovoljna za izbor predsjednika.

'Vidjet ćete, pronaći ćemo rješenje', rekao je predsjednik PD-a, govoreći o 'novoj fazi', što navodi na zaključak da bi se mogao izabrati neki drugi kandidat kako bi njegov tabor stisnuo redove, primjerice oko kandidature bivšeg predsjednika Europske komisije Romana Prodija. Uz opasnost da izazove gnjev Silvija Berlusconija kojega je profesor ekonomije dvaput potukao na parlamentarnim izborima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!