'civilni pomoćnici'

Italija angažira 60.000 dobrovoljaca da nadziru mjere fizičke distance

25.05.2020 u 14:55

Bionic
Reading

Italija planira na ulice poslati oko 60.000 volontera kako bi pazili na održavanje pravila fizičke distance i upozoravali ljude na poštivanje te mjere prevencije pandemije koronavirusa u fazi ukidanja karantene i popuštanja restriktivnih mjera

Ministar za regionalne poslove Francesco Boccia najavio je ovakav plan zbog rastućih strahovanja da se ljudi dovoljno ne pridržavaju mjera distance te su opasno blizu jedni drugima na plažama, u barovima i na javnim trgovima.

Volonteri će budno nadzirati 'ali biti i promicatelji dobrog ponašanja', kazao je gradonačelnik Barija i predsjednik Udruge talijanskih gradova Antonio Decaro za list 'La Reppublica' od ponedjeljka.

Ministar Boccia najavio je da će volonteri djelovati pod nazivom 'civilni pomoćnici' te da će nositi plave majice. 'Biti će opremljeni snagom uvjeravanja, argumentima i osmijehom', naveo je ministar.

Poziv da djeluju kao volonteri/pazitelji prioritetno će biti upućen nezaposlenima i korisnicima socijalnih primanja, a objavit će ga tijekom tjedna Agencija civilne zaštite, naveo je Boccia na Facebooku.

Italija je snažno pogođena pandemijom koronavirusa, doživjevši u ožujku vrhunac epidemije, nakon čega je tjednima padao broj zaraženih da bi uvedena karantena u zemlji faktički bila okončana 18. svibnja.

Boccia je u intervjuu za milansku La Stampu kazao da vlada koristi načelo 'mrkve i batine' koji 'djeluje', no upozorio je da bi daljnje ublažavanje mjera moglo biti odgođeno u slučaju neprikladnog ponašanja građana.

Talijanske vlasti za sada predviđaju ukidanje zabrane putovanja između regija 3. lipnja. Istoga dana Italija bi otvorila svoje granice za turiste iz zemalja Europske unije.

U nedjelju je u zemlji zabilježeno ukupno 32.785 smrti povezanih sa zarazom Covidom-19, respiratornom bolešću koju je izazvao novi koronavirus, te ukupno 229.858 slučajeva zaraze.