MIZERNIH 5000 EURA PO ŽRTVI

Isusovci škrtare na žrtvama pedofilije

24.01.2011 u 14:11

Bionic
Reading

Isusovci u Njemačkoj tvrde da su osigurali milijun eura za jednaku isplatu odštete za 205 žrtava pedofilije u njihovim odgojnim ustanovama, ali predstavnici žrtava nisu zadovoljni i traže oko 80.000 eura po oštećeniku

U razgovoru za njemački radio rektor isusovačke gimnazije Canisius u Berlinu, Klaus Mertes, šef prve institucije koja je otvoreno progovorila o seksualnim zlostavljanjima između 60-ih i 80-ih godina, što je pokrenulo lavinu

kritika zbog proširene pojave pedofilije i zbog toga što je izašlo na vidjelo kako su crkvene vlasti sve te skandale zataškavale, brani potrebu za stvaranjem 'novog morala u temama seksualnosti unutar Crkve'.

Mertes je kazao da je za njih milijun eura 'jako puno novca' i da je za Crkvu jako opasno izbjegavati potrebnu debatu oko toga vrućega i bolnoga pitanja. 'Važno je da otvoreno razgovaramo o seksualnim zlostavljanjima, o homoseksualnosti, o masturbaciji i o drugim aspektima seksualnosti', kazao je.

Dosad se na sastancima nije slušao glas predstavnika žrtava, ali je prošle subote održan sastanak Ministarstva obitelji na kojem su i oni kazali svoja mišljenja.

Tako se saznalo da se upravo žrtve zlostavljanja u isusovačkim institucijama, okupljene u nevladinoj organizaciji Eckiger Tisch koje predstavlja Matthias Katsch, suprotstavljaju ideji da ih država ili Crkva obešteti tako malom svotom.

Poteškoća nije samo u tome što žrtve traže za Crkvu velik iznos. Problem je u tome što vlast smatra da žrtve nasilja u sirotištima i crkvenim ustanovama ne mogu, zbog etičkih normi, dobiti veću odštetu od one koju su dobili prisilni radnici u nacističkim logorima i tvornicama, a kojima je isplaćeno između 2.500 i 7.500 eura.

Godinu dana nakon šokantnih otkrića koja su stubokom potresla kršćane u Njemačkoj, kako katolike tako i evangelike (ove posljednje, u nešto manjoj mjeri) i dalje stižu nova otkrića i nove optužbe. Tako se ove subote saznalo da je Dietrich Willer, jedan od osnivača najvažnijeg lista njemačke ljevice, Die Tageszeitung, optužen od strane nekoliko bivših učenika građanske elitne škole Odenweld da je zlostavljao učenike dok je bio njen profesor.

Informacija je objavljena na stranicama toga lista, kojeg peče savjest zbog činjenice da je 60-ih i 70-ih davao kolumnistički prostor osobama za koje se kasnije ispostavilo da su pedofili.