u emisiji 'nedjeljom u dva'

Isusovac Barun: Orban kaže da žicom brani kršćansku Europu, ali to nije kršćanstvo

08.10.2017 u 15:41

Bionic
Reading

Isusovac Tvrtko Barun, poznat po skrbi za izbjeglice iz arapskih zemalja, poručio je da rovove i žice koje dijele ljude trebamo rušiti, a ne graditi: 'Smeta me izjava mađarskog premijera Viktora Orbana koji je rekao da brani kršćansku Europu podižući žicu, jer kršćanstvo to nije'

U današnjoj emisiji HTV-a 'Nedjeljom u dva' gostovao je svećenik, isusovac Tvrtko Barun. Poznat po skrbi za izbjeglice iz arapskih zemalja govorio je o tome zašto se bojimo drukčijih i drugih te kako pomoći najsiromašnijima.

'Dok djelujem kao svećenik, djelujem najprije kao čovjek. Susret s izbjeglicom je susret s čovjekom u potrebi. Ono što me najviše potiče na rad s izbjeglicama su djeca. Razmišljam kako im je uništeno djetinjstvo, ostavili su svoje prijatelje, članove obitelji, moraju svoj život početi iz početka', rekao je Barun u emisiji 'Nedjeljom u dva'.

  • +5
Tvrtko Barun Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

U tom smislu posebno mu smeta, kaže, izjava mađarskog premijera Viktora Orbana koji je rekao da brani kršćansku Europu podižući žicu jer kršćanstvo to nije.

'Postoje neka civilizacijska dostignuća bez kojih ne možemo bez obzira na to s kim se susrećemo i tu nema rasprave. Pružamo izbjeglicama sigurnost i zaštitu, oni su zahvalni i sretni i od njih zahtijevamo da se prilagode našem životu. Nadam se i vjerujem da službe u Hrvatskoj rade svoj posao za koji su zaduženi. Nije na meni da donosim sud o njima jer taj sud ionako ništo ne znači. Ostavljam službama da se brinu o sigurnosti', kaže isusovac.

'Duh sveti je prisutan u svim kulturama i religijama. Čovjek ako živi po svojoj savjesti, ostvaruje svoj Božji poziv. Čak ako crkva mi kaže nešto a savjest drugo, trebamo slijediti svoju savjest ... Bog je cilj i smisao službe i života. S druge strane svi mi koji služimo Bogu imamo svoje slabosti i dobro je razlikovati službu, poziv i određenog čovjeka. Važno je da ljudi razlikuju osobu od službe', poručio je Tvrtko Barun.