OPTUŽBE NA POSTUPANJE

Policija reagirala na prozivke Isusovačke službe za izbjeglice

03.01.2017 u 18:42

Bionic
Reading

Policija je reagirala na prozivke ravnatelja Isusovačke službe za izbjeglice u RH Tvrtka Brauna koji ih je optužio za nezakonito postupanje prema izbjeglicama

Iz policije koja se oglasila putem priopćenja navode da je u 2016. u Republici Hrvatskoj evidentirano 2.230 tražitelja međunarodne zaštite, dok ih je u 2015. bilo 211, što jasno ukazuje na drastičan porast broja tražitelja međunarodne zaštite, odnosno na dostupnost spomenutog instituta zaštite.

'Svim državljanima trećih zemalja koji nezakonito borave u Hrvatskoj, a koji ne zatraže međunarodnu zaštitu policija je dužna donijeti rješenje o povratku i poduzeti mjere za njihov odlazak iz Europskog gospodarskog prostora', poručuju iz MUP-a.

Prilikom postupanja prema takvim strancima, nastavljaju, policija je dužna poštovati njihova temeljna prava i dostojanstvo te im omogućiti pristup sustavu međunarodne zaštite ako im je takva zaštita potrebna, sukladno općim dokumentima o ljudskim pravima, EU acquisu i nacionalnom zakonodavstvu.

Napominju kako je u 2016. u Republici Hrvatskoj evidentirano 2.230 tražitelja međunarodne zaštite, dok ih je u 2015. bilo 211, što jasno ukazuje na drastičan porast broja tražitelja međunarodne zaštite, odnosno na dostupnost spomenutog instituta zaštite.

Podsjetimo, gostujući u programu televizije N1, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u Jugoistočnoj Europi Tvrtko Barun je kazao da je Hrvatska prekršila međunarodne zakone deportirajući izbjeglice koji su zatražili azil. Zbog toga su se obratili Uredu pučke pravobraniteljice i UNHCR-u. Rekao je i da se događalo da su osobe zatražile azil i bile vraćene u Srbiju.