U KNJIZI JAMESA FREYA

Isus Krist vraća se kao drogirani biseksualac

13.04.2011 u 11:10

Bionic
Reading

Zločesti dečko američke književne scene James Frey izbacuje na tržište roman 'Posljednji zavjet Svetog pisma'. Knjiga izlazi na Veliki petak, a posvećena je povratku Mesije - preciznije, drugom dolasku Isusa Krista na Zemlju, ili prvom, ukoliko ste židovske vjere

Isus Krist u Freyevoj knjizi zove se Ben Zion i živi u tunelima podzemne željeznice pod Manhattanom. Konzumira droge, vrši eutanazije, druži se s kriminalcima i prostitutkama te seksualno opći s mnoštvom muškaraca i žena. S nebeskim ocem komunicira za vrijeme epileptičkih napada, kada okupljenim znatiželjnicima brboće o miru. Upušta se u oralni i tantrički seks, a kada ga FBI uhiti zbog narušavanja javnog reda, biva osuđen na lobotomiju, nakon čega jednostavno - nestaje. 'Volim te', triput ponavlja jedna od njegovih konkubina na posljednjoj stranici.

Paralelno s najavom izlaska knjige, na Freya su drvlje i kamenje osuli kritičari koji mu zamjeraju da se vodi isključivo namjerom šokiranja čitateljstva. Na koricama knjige tako možete pročitati: 'Zovu ga spasiteljem, revolucionarom, genijem' - natpis se ne odnosi, kako ste mogli pomisliti, na Isusa Krista, već na autora, glavom i bradom.

Guardian piše da je Frey 'besramni prevarant'. U knjizi 'Milijun komadića', osporavanim memoarima, tvrdio je da je pod utjecajem narkotika nokautirao policajca u Michiganu, nakon čega se sukobio s odredom mišićavih plavaca i završio u zatvoru na tri mjeseca. Frey je zapravo sudjelovao u manjoj prometnoj nezgodi, u policijskoj stanici pokazao je primjerenu trezvenost i pušten je na slobodu nakon nekoliko sati. U emisiji 'Oprah Show' priznao je da su njegovi memoari sačinjeni od ponešto izmišljotina. Njegov agent tada ga se odrekao, čitatelji koji su se osjetili prevarenima tužili su ga i dobili odštete, no izdavač mu je uručio milijunski ček za iduće dvije knjige.

I evo je: Freyev povratak izjednačava se s Kristovim - nisu li, na kraju krajeva, obojica žrtve neprijateljski nastrojene javnosti? Frey je proizvod kulture kratkog pamćenja i iskrivljenih moralnih osjećaja. Profesionalni je celebrity više nego što je pisac, što znači da može računati na nagrade za loše ponašanje, piše Guardian.

James Frey