TRAŽE JOŠ 15 DANA

'Istina o Istanbulskoj' prikupila 371.821 potpis, nedostaje im nekoliko tisuća

30.05.2018 u 17:12

Bionic
Reading

Inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' izvijestila je kako je prikupila 371.821 potpis za raspisivanje referenduma o Istanbulskoj konvenciji. Nedostaje im nekoliko tisuća potpisa, no Željko Sačić kaže da im potpisi s terena još stižu

Do 27. svibnja Inicijativa je morala prikupiti oko 375.000 potpisa, što je deset posto ukupnog broja birača, da bi se održao referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije.

'Ostvarili smo fenomenalan rezultat, nedostaje nam nekoliko tisuća, sigurni smo da će doći i puno više od toga, stanje se mijenja iz trenutka u trenutak, potpise još brojimo', poručili su iz inicijative na press konferenciji na Markovom trgu.

'Prikupljali smo potpise u nenormalnim uvjetima. Dobili smo nekoliko crvenih kartona, ali podnijeli smo kaznene prijave. Zahtjevamo od ministra uprave dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa gdje smo bili onemogućeni da prikupljamo potpise, a to su Rijeka, Gradac, Sisak, Samobor. Na tome ćemo inzistirati', kazao je u ime inicijative Željko Sačić.

'Obratili smo se Ustavnom sudu, Državnom izbornom povjerenstvu, Ministarstvu uprave, Ministarstvu unutarnjih poslova i Državnom odvjetništvu te iščekujemo njihovu reakciju. Pozivamo i predsjednika Vlade g. Andreja Plenkovića da uskladi rad svojih ministarstava koja prebacuju lopticu s jednoga na drugo. Ako ministarstva ne mogu odlučiti koje je među njima nadležno da se očituje o postupku g. Obersnela i sličnih, predsjednik Vlade bi to trebao znati', poručuju iz inicijative.

  • +22
Počelo prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sačić je zatražio i od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da se uključi u spor. 'Ako ona prešuti nezakonite postupke g. Obersnela, stvorit će se praksa kod lokalnih dužnosnika po kojoj će oni građanima uskraćivati njihovo ustavno i zakonsko pravo izjašnjavanja o pojedinom referendumu i provoditi svoju (samo)volju', poručuju.

'Pozivam institucije hrvatske države neka konačno profunkcionira pravna država i dopusti da u gradovima gdje nismo mogli prikupiti potpise da bi dali mogućnost svim građanima da se izjasne što žele. Ovo je vrlo velika brojka i u okolnostima u kojima smo radili to je naša pobjeda', rekla je predsjednica organizacijskog odbora inicijative 'Istina o Istanbulskoj' Kristina Pavlović.