repriza ožujka

Istarski stožer opet korak ispred svih: Uveli stroge mjere u trgovačke centre, tržnice, a autobusi neće kretati dok svi putnici ne stave maske

24.06.2020 u 16:10

Bionic
Reading

Stožer civilne zaštite opet ide korak dalje kada su u pitanju mjere za suzbijanje koronavirusa. Kao što su prvi uveli stroge mjere kada se virus tek pojavio, tako sada uvode mjere znatno strože od ostatka države. Kupci koji ulaze u trgovačke centre morat će nositi maske, ograničavaju broj kupaca u trgovinama i na tržnicama...

U Istri će se dezinficirati prostori i ruke, osobito na ulazu u trgovačke centre, obavezno je nošenje maski osoblja i ograničavanje broja kupaca u prostoru na 15 osoba na 100 metara četvornih. Novost je da svi kupci koji ulaze u trgovačke centre moraju imati zaštitnu masku.

Stožer civilne zaštite Istarske županije donio je i Odluku o obaveznoj provedbi mjera za sprječavanje bolesti COVID-19 na tržnicama na otvorenom i u zatvorenom prostoru tržnica.

Tržnice se moraju pridržavati fizičke udaljenosti među štandovima, prodavači obavezno moraju nositi zaštitne maske, a između prodavača i kupca obavezno mora biti prikladna fizička barijera. Za kupce na otvorenom preporučeno je nošenje zaštitnih maski. Na otvorenom prostoru tržnice može biti u jednom trenutku do 20 kupaca na 100 četvornih metara, odnosno 15 kupaca na 100 četvornih metara u zatvoreno prostoru tržnice. Kupci u zatvorenom prostoru tržnice moraju imati zaštitne maske.

  • +4
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

Donesena je Odluka o obaveznom poštivanju mjera u javnom prijevozu, kao što je u međuvremenu i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio, uz obavezno nošenje zaštite maske putnika sa obvezom da prijevozno sredstvo ne smije krenuti dok svi putnici nemaju zaštitne maske.