kraj kampanje

Istarski SDP osuđuje otkaze novinarima u Glasu Istre: Reakcija na slobodu nikad ne smije biti odmazda

15.06.2021 u 10:26

Bionic
Reading

SDP Istarske županije osudio je otkaze novinarima Glasa Istre, koji su se, kako navodi, suprotstavljali pristranoj uređivačkoj politici tog lista

SDP je tako reagirao, kako navodi, na odluku Uprave Glasa Istre o izvanrednim Zoranu Angeleskom, Danijeli Bašić Palković i Borki Petrović. Stranka navodi kako su novinari dobilio otkaz nakon što su zajedno s Chiarom Bilić, koja nije dobila otkaz jer je na porodiljnom dopustu, pred kraj kampanje u drugom krugu lokalnih izbora, upozorili javnost na neprofesionalnu uređivačku politiku lista u predizbornoj kampanji.

SDP Istarske županije naglašava kako su sloboda izražavanja i mišljenja temeljne odrednice Ustava Republike Hrvatske te navodi kako SDP u svom programu ističe da će štititi slobodno i neovisno novinarstvo te da će se boriti protiv svih oblika manipulacije i lažnih vijesti.

SDP-ovci pozivaju Upravu Glasa Istre da povuče otkaze novinarima koji su, kako navodi, svojim istupom, riskirajući vlastitu egzistenciju, pokazali da postoje pojedinci koji će za boljitak društva bezuvjetno i beskompromisno braniti časnu novinarsku profesiju.

Reakcija na slobodu nikad ne smije biti odmazda, poručio je SDP Istarske županije.

O tim otkazima bit će riječi i u utorak na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske. Na konferenciji za novinare govorit će predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, predsjednica SNH Maja Sever, potpredsjednik HND-a Branko Mijić te novinari Glasa Istre Zoran Angeleski, Danijela Bašić Palković, Borka Petrović i Chiara Bilić.