sloboda medija

Reporteri bez granica: Novinarstvo je najbolje cjepivo protiv virusa dezinformacija

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.05.2021 12:45
  • Objavljeno 03.05.2021 u 12:45
Christophe Deloire, glavni tajnik Reportera bez granica

Christophe Deloire, glavni tajnik Reportera bez granica

Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Glavnik tajnik Reportera bez granica Christophe Deloire poručio je u ponedjeljak da je novinarstvo "najbolje cjepivo" protiv dezinformacija i u povodu dana slobode medija dodao da digitalni prostor ugrožava novinare i pravo na pristup informacijama

"Novinarstvo je najbolje cjepivo protiv virusa dezinformacija", kazao je Deloire na virtualnom seminaru Europskog parlamenta povodom Svjetskog dana slobode medija.

Iako je je Europa i dalje "najbolji kontinent" što se tiče slobode medija, glavni tajnik RSF-a osvrnuo se na Zakon o digitalnim uslugama, prijedlog Europske komisije, kojim bi se regulirale internetske platforme.

"Ako DSA (Zakon o digitalnim uslugama) bude slab, omogućit će vladama koje žele kontrolirati vijesti i informacije da nametnu svoja pravila digitalnom prostoru", smatra Deloire. "Trenutno digitalni prostor ugrožava novinare i pravo na pristup informacijama", dodao je.

Napomenuo da raste nasilje prema novinarima u Europi i da je pandemija dala dobru priliku vladama koje su im htjele uskratiti pristup informacijama.

Mađarska urednica: Donacije građana najbolje su za neovisno novinarstvo

Prošle godine više je desetaka novinara jednog od najčitanijih mađarskih portala Index.hu dalo otkaz nakon smjene glavnog urednika i, kako tvrde, utjecaja poduzetnika povezanih s vladom na uređivačku politiku.

Bivši novinari Indexa, potom su osnovali portal Telex.hu, čija je glavna urednica postala Veronica Munk, prethodno zamjenica glavnog urednika Indexa.

Telex je u samo mjesec dana prikupio milijun eura, putem 'crowdfounding' kampanje za prikupljanje financijskih sredstava, a Munk je na konferenciji istaknula kako je upravo to najbolji put za neovisne medije.

"To je važna stavka naše neovisnosti, da nemamo oligarhe iza nas. Ne moramo prilagođavati sadržaj zbog vlasnika jer su vlasnici novinari i urednici", kazala je.

"Puno toga ovisi o publici. Ako prepoznaju važnost slobodnog novinarstva i financiraju ga, onda mogu konzumirati kritičko novinarstvo", dodala je, istaknuvši da će u suprotnom postojati samo "provladini narativi".

Munk je kazala kako najveći problem za novinare u Mađarskoj predstavlja "pristup informacijama". Objasnila je kako je njihova nedavna analiza pokazala da su vladina tijela odgovorila samo na devet od 52 upita Telexa te da novinari kritični prema vladi često ne mogu pristupiti konferencijama za medije.

Bugarski istraživački novinar Nikolaj Stajkov, direktor nevladine organizacije Antikorupcijska zaklada, koji je primao prijetnje zbog praćenja prosvjeda protiv vlade Bojka Borisova u Bugarskoj prošle godine, istaknuo je kako je velik broj medija u Bugarskoj "prijateljski" naklonjen prema vlasti.

Kao problem za novinare je istaknuo činjenicu da Bugarska nema "veliko novinarsko udruženje koje bi branilo prava novinara".

Talijanska novinarka Federica Angeli živi od 2013. pod policijskom zaštitom zbog članaka o mafiji u Rimu.

"Još sam u strahu, strah nikada ne prolazi", kazala je Angeli na konferenciji, dodavši kako joj zbog toga pati "osobni i profesionalni život".

"Ne možete dobiti informacije kada uz sebe imate oružanu pratnju", zaključila je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!