BURAN POČETAK SJEDNICE

Istanbulska konvencija u Saboru već u srijedu, sudbina Martine Dalić dan poslije

09.04.2018 u 12:53

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković potvrdio je kako će se ratifikacija Istanbulske konvencije na dnevnom redu 8. sjednice Sabora naći već u srijedu, nakon aktualnog prijepodneva. Drugi vrući krumpir vladajućih, rasprava o opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić, na dnevnom je redu u četvrtak

Nakon uskrsne stanke saborski zastupnici vraćaju se u srijedu u svoje klupe. Novu sjednicu otvaraju prijepodnevnim aktualnim satom, tijekom kojeg će zastupnici oporbe predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i članove njegove vlade rešetati oko aktualnih pitanja, a među njima zasigurno je i Istanbulska konvencija. Rasprava o ratifikaciji ovog dokumenta koji je podijelio Hrvatsku, kako je potvrdio Jandroković, slijedi nakon aktualca.

Vladi se očito žuri da se prije svega zastupnici HDZ-a izjasne o Istanbulskoj konvenciji, s obzirom na to da je dio njih, na čelu s još uvijek aktualnim političkim tajnikom HDZ-a Davorom Ivom Stierom, najavio da će glasati prema savjesti, a ne po napucima predsjednika HDZ-a Plenkovića.

  • +20
Aktualnim prijepodnevom započela 6. sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Upravo je prividna sloga unutar vladajuće stranke pukla na ovom tvrdom orahu. Izgledno je da će Plenković zbog neposluha uzeti Stieru ovu važnu stranačku funkciju jer je on dao naslutiti kako nipošto u Saboru ne misli dignuti ruku za ratifikaciju.

Na dnevnom redu 12. ožujka će se pak naći rasprava o opozivu potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, a koju je zatražilo 37 saborskih zastupnika.