iz politike u aktivizam

Povratak Sanje Bilač: Nekad gorljiva HDZ-ovka danas u Dalmaciji diže bunu protiv Istanbulske

05.04.2018 u 15:14

Bionic
Reading

Na posljednjem pokušaju blokade usvajanja Istanbulske konvencije, odnosno prosvjedu koji će se na splitskoj Rivi održati večer uoči glasovanja u Saboru, u prvom redu nalazit će se Sanja Bilač. Nakon pet godina političke hibernacije i aktivizma koji se više-manje svodio na pisanje po društvenim mrežama i gostovanja u medijima rubnog karaktera, za bivšu istaknutu članicu splitskog HDZ-a skup koji je osobno organizirala bit će prilika za novi izlazak pod svjetla reflektora

Inicijativa se službeno naziva 'Hrvatska protiv Istanbulske konvencije' i navodno nema nikakve veze sa zagrebačkim prosvjedom i udrugama koje su se aktivirale po ovom pitanju - makar upućeni primjećuju određenu bliskost sa Željkom Markić i stavovima pokreta U ime obitelji. Bilač ipak kaže da je organizacija dogovorena potpuno spontano, nakon komunikacije putem Facebooka, te da se s kolegama iz prvog ešalona doslovno prvi put vidjela kad su s najavom prosvjeda stali pred kamere.

Kako bilo, na splitskom događanju idućeg četvrtka Sanja Bilač dobit će nešto pažnje javnosti, prije svega ovisno o odazivu građana. No malo je poznato to da se njeno ime posljednjih tjedana ipak spominje, i to u nešto užem krugu: Sanja Bilač, naime, kandidirala se za poziciju voditeljice Ekspertne radne skupine u sklopu kurikularne reforme. Uvrštena je među njih šestero koji zadovoljavaju formalne uvjete, premda je izvjesno da nema velike šanse, barem ako je suditi po njenim javnim istupima.

Optužila ministricu Divjak za iseljavanje!

'Politika ministrice Divjak rezultirala je kaosom i anarhijom u školstvu. Stvoreno je ozračje podobnosti, straha, nesigurnosti i neizvjesnosti. Školstvo funkcionira po vertikali Soroš-Jokić-Budak-Divjak i ugrozilo je budućnost Hrvatske', dio je jednog od njenih posljednjih intervjua, u kojemu je primijetila i da hrvatska ministrica znanosti 'svjesno radi da što više stanovništva ode iz Domovine'. Da, s velikim D.

Sanja Bilač, prva slijeva, s članovima Građanske inicijative Hrvatska protiv Istanbulske konvencije, na nedavnoj najavi prosvjeda u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

A nije poštedjela ni premijera Andreja Plenkovića, koji po njoj daje podršku 'anacionalnim projektima koje prate bjelosvjetski hohštapleri'. Općenito, Sanja Bilač posljednjih godina uspijeva prepoznati planove uništenja Hrvatske i ugrožavanje nacionalne sigurnosti u reformi školstva, promicanje pedofilije ili oduzimanje prava na odgoj djece u Istanbulskoj konvenciji, proces eutanazije naroda u režiji njene vlastite bivše stranke i, dakako, velike zavjere s ciljem zatiranja svih kršćanskih vrijednosti.

'U Konvenciji ne postoje djevojčice, nego ih zovemo ženama, što je vrlo opasno. Isto tako, ne postoje ni dječaci - nego muškarci. To znači da u drugom koraku više neće postojati pedofilija. Plenkovićev HDZ je donio odluku koja je utopila Hrvatsku! On ima svoje briselsko poslanje i on će otići, a mi živimo u ovoj zemlji i važno nam je kako će ona izgledati – radi nas i naše djece', objasnila je nedavno gostujući u emisiji 'Bujica'.

Nije uvijek zvučala tako radikalno, barem ne u doba svoje kratke i burne političke karijere na splitskoj razini, kada se mahom bavila komunalnim problemima. Dapače.

Najžešća Kerumova kritičarka

U HDZ se upisala 2006. godine u sklopu Sanaderova projekta pomlađivanja i dovlačenja svježih lica - koja su, treba i to kazati, mahom kratko trajala. Tri godine kasnije ulazi u Gradsko vijeće, gdje postaje predsjednica Kluba vijećnika u vjerojatno najživahnijem, ali po mnogima i najtužnijem razdoblju u životu ovog grada. U doba gradonačelnika Željka Keruma.

Zapamćena je kao njegova najžešća kritičarka i uspješno je uspjela održati dojam beskompromisnosti i principijelnosti, koji se samo pojačavao izravnim sukobima i uvredama na njen račun. Od one 'Đava te ludu odnija', što je Kerum promrsio u trenutku kada mu je otkazala kontrola, do još gorih i neprikladnih da bismo ih uopće citirali. Ipak, treba zabilježiti i da je Bilač - svojevoljno ili po naredbi, svejedno - s vremena na vrijeme sudjelovala u spašavanju vojnika Keruma, igri u kojoj su se izmjenjivali splitski SDP i HDZ. Uvijek bi netko od njih otputovao na neki drugi kontinent, opravdao se bolešću ili misteriozno iščeznuo iz vijećnice taman kada je trebalo smanjiti broj prisutnih i osigurati da gradonačelnik sa svojom mršavom većinom progura kakvu bitnu odluku. Bilač je, recimo, sa stranačkim drugovima demonstrativno digla sidro nakon jedne serije Kerumovih uvreda - taman prigodno da usfale tri glasa za raspisivanje referenduma o njegovoj smjeni.

Jadranki Kosor zamjerila 'boljševizam'

Predizborna koalicija HDZ-a s Hrvatskom građanskom strankom (HGS) ipak je bila previše, pa su splitski HDZ-ovci jedva čekali osvetiti se Jadranki Kosor za dogovor iza njihovih leđa. Bilač je bila među prvima: tadašnjoj šefici stranke nakon gubitka izbora uputila je oštro otvoreno pismo zamjerivši joj 'boljševizam i njegovanje kulta ličnosti'. Iz stranke nije istupila, nego je dočekala doba Tomislava Karamarka, no u osvit novih lokalnih izbora spoznala je da ne kotira baš najbolje i potom vratila vijećnički mandat zajedno sa stranačkom iskaznicom. Kandidirala se samostalno i nije uspjela ni ući u Gradsko vijeće.

  • +22
Sanja Bilač Izvor: Cropix / Autor: Ante Čizmić

Ambiciozan povratak u učionicu

Razočarana, ponovno se posvećuje svom poslu učiteljice u splitskoj Osnovnoj školi Spinut i znanstvenoj karijeri. U njenu životopisu između ostalog navodi se sudjelovanje u provedbi Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS), vođenje stručnog usavršavanja za učitelje i međunarodni certifikat o izvrsnosti poučavanja International Step by Step Association, prvi dodijeljen jednoj učiteljici u Hrvatskoj. Autorica je udžbenika i priručnika iz Hrvatskog jezika za treći razred osnovne škole. Prije nešto manje od dvije godine doktorirala je na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i nazivu svoje stranice na Facebooku promptno dodala prefikse 'dr. sc.'.

Unatoč sukobima sa svim stranačkim vodstvima - pa i Plenkovićem, kojemu zamjera 'fokusiranje na lijevo krilo stranke i općenito put u moralno posrnuće' - svejedno će kazati da je HDZ uvijek bio i ostao njen jedini izbor. Samo što, eto, prava ljubav nikako da joj se uzvrati.

  • +46
Zagrebački prosvjed protiv ratificiranja Istanbulske konvencije Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX