POGLEDAJTE GA

ISS prolazi iznad Zagreba, bit će vidljiv golim okom!

04.06.2014 u 15:15

Bionic
Reading

Večeras u 22:30 sati, iznad glava Zagrepčana proletjet će Međunarodna svemirska postaja (ISS) s posadom od šest astronauta

Ako bude vedro ISS ćemo moći vidjeti kao najsjajnije tijelo na noćnom nebu poslije Mjeseca, sjajnije od najsjajnijih zvijezda.

Naš astronom Ante Radonić iz Tehničkog muzeja na Facebooku je najavio pravi spektakl koji će se moći pratiti unatoč svjetlosnom zagađenju grada čak i s Trga bana Jelačića.

'Bit će sjajan prolaz! Pojavit će se na zapadnoj strani, blizu Mjeseca. Proći će kroz Velika kola. Najveća visina nad horizontom za Zagreb bit će 77 stupnjeva iznad sjever-sjeverozapada. Proći će iznad granice Hrvatske i Slovenije. Za ljude u tom području proći će iznad glave', napisao je Radonić.

'Tko ima prozor ili balkon koji gleda prema zapadu, može promatrati iz kuće dolazak postaje koja se penje prema gore', dodao je.

ISS kruži oko Zemlje na prosječnoj visini od 340 km brzinom od 28.000 km/h, što znači da u sekundi prijeđe 7,7 km. Za jedan obilazak oko Zemlje potrebno mu je samo sat i pol vremena! Kada nam se nađe nad glavama, postaja će biti udaljena manje od cestovne razdaljine između Zagreba i Splita.

Prema prognozama DHMZ-a u Zagrebu bi danas trebalo prevladavati vedro vrijeme s povremenom naoblakom. Nadajmo se da će se u pravom trenutku oblaci dovoljno razići da zaljubljenici u svemir mogu doći na svoje.