KAJANJE

Isprika čelnika Katoličke crkve u Sjevernoj Irskoj

16.03.2012 u 16:38

Bionic
Reading

Katolički primas Irske, nadbiskup Sean Brady, ispričao se žrtvama zlostavljanja u Sjevernoj Irskoj te zahvalio žrtvama na hrabrosti da podijele s njime svoja gorka iskustva

'Ispričavamo se iskreno i bezuvjetno zbog zlostavljanja koje su ovi ljudi pretrpjeli kao djeca. I dalje stojimo iza pune suradnje s istražnim vijećem', rekao je nadbiskup Armagha na sastanku sa žrtvama u svojoj privatnoj rezidenciji 12. ožujka, kako je priopćila Irska biskupska konferencija.

Zajedno s predstavnicima četiriju katoličkih redova Sean Brady je u Armaghu primio žrtve iz skupine SAVIA (Survivors and Victims of Institutional Abuse in Northern Ireland). U razgovoru su se osvrnuli i na osnivanje istražnog povjerenstva koje će obrađivati slučajeve zlostavljanja u crkvenim institucijama u Sjevernoj Irskoj.

Vijeće, čijim se osnivanjem, prema pisanju medija, trenutačno bave regionalne vlasti, s radom bi trebalo početi idućih mjeseci. U Vijeću će biti predstavnici države, Crkve i skupine zlostavljanih osoba.

Najpoznatiji irski pedofil je svakako Brendan Smyth (1927–1997) koji je zlostavio preko stotinu mališana u Dublinu, Belfastu i u SAD-u tijekom četrdeset godina službe. Uhićen je 1994., a umro u zatvore tri godine kasnije. Crkva je znala što radi, ali ništa nije poduzela dok žrtve nisu progovorile. Baš kao što je slučaj sa svećenikom iz Bibinja u zadarskoj nadbiskupiji don Nedjeljka Ivanova

Godine 2005. jedna je žrtva dobila parnicu pa je s groba toga irskoga pedofila morala biti uklonjena riječ 'velečasni'.