EUTANAZIJA U BELGIJI

Ispovijesti roditelja u prilog dostojanstvene smrti djece

28.11.2013 u 16:31

Bionic
Reading

Prema novom zakonskom prijedlogu u Belgiji, pravo na eutanaziju proširilo bi se na maloljetnike pod određenim uvjetima. Odnosilo bi se na maloljetnike koji pate od nepodnošljive i neizlječive boli u terminalnoj fazi bolesti te kod kojih je psiholog detektirao jasnu mogućnost rasuđivanja, uz odobrenje roditelja

U reportaži o novom zakonskom prijedlogu o eutanaziji djece u Belgiji, CNN prenosi svjedočanstvo majke Linde van Roy čija je kćerka Ella-Louise preminula u dobi od deset mjeseci prije dvije godine slijedom posljedice Krabbeove bolesti, rijetke i smrtonosne genetske mutacije koja uništava živčani sustav. Tvrdi da posljednjih dana nije mogla ništa napraviti za svoje dijete na čijem je licu vidjela samo bol i agoniju. Upravo zato što nije bilo lijeka za njeno dijete, majka tvrdi da bi tada radije okončala njen život brže i bez muka.

U javnosti je odjeknulo i svjedočanstvo jedne majke čiji je sin 2004. u dobi od sedam godina preminuo od raka jetre. Marijke Bachely tvrdi da je već tada razmišljala o eutanaziji jer je htjela da njen sin umre dostojanstveno. Izjavila je za televiziju RTL 'da dođe trenutak u kojem ni lijekovi više ne pomažu te da se bol samo povećava, a zna se da je smrt neminovna. Zašto dakle ne uvesti mjeru da se posljednji trenuci odviju u boljim okolnostima'. Danas radi za udrugu koja se brine o teško bolesnoj djeci.

Ankete koje je objavio list La Libre Belgique upućuju da većina stanovništva podržava prijedlog. Tako se oko 75 posto anketiranih izjasnilo za proširenje mjere eutanazije za maloljetnike, a oko 80 posto zalaže se i za eutanaziju odraslih koji pate od nekog oblika demencije, kao što je Alzheimerova bolest. Zaključak ankete jest da postoji konsenzus u javnosti oko tog pitanja, kako među kršćanskim demokratima tako i među centristima humanistima.

Rasprava koja se trenutno vodi u Belgiji više se tiče modusa primjene novog zakona no etičkog pitanja eutanazije. Tako protivnici zakonskog prijedloga tvrde da je iznimno teško utvrditi točnu dob u kojoj smrtno bolesna djeca mogu jasno rasuđivati. Sestra na palijativnoj skrbi Sonja Develter koja se brinula za oko 200 smrtno bolesne djece tvrdi da nije srela dijete koje bi samo tražilo okončanje života. Tvrdi da se djeca tada jako brinu oko svojih roditelja i da im ne žele priopćiti ono što ni sami roditelji ne žele čuti. Zagovornici pak smatraju da maloljetnici, suočeni s bolešću, pokazuju izvanrednu lucidnost i svjesni su situacije te da bi se novim zakonom konačno izašlo iz sive zone.

Istraživanja pokazuju da je u susjednoj Nizozemskoj, gdje pacijenti iznad 12 godina mogu zatražiti eutanaziju uz odobrenje roditelja, samo petoro djece od 2002. svjesno izabralo okončati svoj život.