AKCIJA MENADŽER

Ispitan Polančecov kum: Davao i primao mito?

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.01.2010 16:02
  • Objavljeno 19.01.2010 u 13:57
nevio prlog uhićenje podravka

nevio prlog uhićenje podravka

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nikola Wolf

Direktor Podravkina sektora nabave opreme, investicija i investicijskog ulaganja Darko Korošec i Nevio Prlog, kooperant Podravke i kum Damira Polančeca, ispitani su jutros u sjedištu USKOK-a zbog navodnih malverzacija u toj koprivničkoj prehrambenoj tvrtki

Prvo je u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici jutros oko osam sati doveden Korošec, a dva sata kasnije i Nevio Prlog.

Nakon ispitivanja USKOK treba odlučiti hoće li protiv njih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor. Po novom Zakonu o kaznenom postupku (ZKP), istragu više ne vodi istražni sudac nego državno odvjetništvo, u ovom slučaju USKOK, dok je odluka o istražnom zatvoru u nadležnosti suca istrage.

Osumnjičenog Podravkinog direktora brani koprivnički odvjetnik Kruno Kunštić, a Prloga Goran Radišić, također odvjetnik iz Koprivnice koji je Hini potvrdio da se njegovog branjenika tereti za kaznena djela primanja i davanja mita. Dodao je da je Prlog USKOK-ovim istražiteljima odgovorio na neka pitanja, no o sadržaju iskaza i policijske kaznene prijave nije želio govoriti.

Budući su USKOK-ove istrage tajne, još nije službeno objavljeno za što se tereti Korošeca i Prloga. Uz njih dvojicu, jučer su u nastavku akcije Menadžer na obavijesni razgovor privedena osmorica direktora i odgovornih osoba u tvrtkama koje su poslovale s Podravkom, no oni nisu dovedeni u USKOK.

Prema priopćenju policije trojac se doista tereti za primanje i davanje mita. 'Utvrđeno je kako je Prlog kao vlasnik privatnog obrta od lipnja 2006. do listopada 2008. godine u dogovoru sa bivšim članom Uprave i direktorom jedne službe u Podravci, omogućio sudjelovanje svom poduzeću na natječajima koje organizira Podravka te dobivanje i ugovaranje poslova s Podravkom, dok im je kao protuuslugu ponudio kako će on putem svog poduzeća financirati izvođenje građevinskih i drugih radova na nekretninama u njihovom privatnom posjedu, na što su podravkaši osumnjičeni svojevoljno pristali čime su mu omogućili dobivanje poslova na više natječaja .

Tijekom provođenja tzv. pozivnih natječaja u Podravci za razne građevinske i druge poslove, Prlog je organizirao prikupljanje fiktivnih ponuda od trećih pravnih osoba koje su se javljale na natječaje sa znatno uvećanim cijenama od realnih, uz obećanje da će iste pravne osobe angažirati kao podizvođače tj. kooperante na izvođenju ugovorenih radova, te je samo na razlici između ugovorenih poslova i iznosa isplaćenog kooperantima, ostvario razliku u cijeni od preko 2 milijuna kuna', stoji u priopćenju policije.

Prema pisanju tiska, Prloga, vlasnika tvrtke PNP Commerce, sumnjiče da je od početka listopada 2008. do početka studenoga 2009. bez natječaj dobio nekoliko unosnih poslova s Podravkom. Riječ je o opremanju Podravkina skladišta u Dugopolju, čija su gradnja i opremanje stajali 29,3 milijuna kuna te o investicijama u Podravkinoj upravnoj zgradi u Koprivnici. Tvrtka Polančecova kuma navodno je potpuno opremila dvoranu za sastanke i kafić unutar zgrade.

Polančecova kuma navodno istražuju i zbog postavljanja reflektora na nogometnom stadionu u Đelekovcu, što je stajalo 350.000 kuna. Gradnja reflektora navodno je išla preko PNP Commercea, mimo znanja i suradnje lokalne vlasti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi