KONTRADIKTORNA IZVJEŠĆA

Islamisti srušili sirijski avion opasnom 'donacijom' iz Rijada?

14.03.2016 u 19:53

Bionic
Reading

Nakon što je proteklog vikenda u blizini aerodroma u pokrajini Homs pao trenažni dvosjed sirijskog ratnog zrakoplovstva MiG-21US započeta je opsežna istraga, a kontradiktorna izvješća s terena upućuju na dva moguća scenarija pada. Jedno izvješće ukazuje na to da je avion pao uslijed kvara na motoru dok drugo pak govori kako je lovac srušen američkim raketama Stinger, za koje ruski vojni analitičari tvrde da su u posjed džihadista stigle izravno iz saudijskih skladišta

Kako prenose ruske agencije, nakon pada dvosjeda prošle subote sirijski vojni izvori potvrdili su da su islamisti srušili avion nedaleko od Hame, s tim da se jedan pilot katapultirao i sretno prizemljio u selo pod kontrolom regularne vojske dok je drugi poginuo pokušavajući prinudno sletjeti.

Međutim, drugi izvor tvrdi kako je avion pao nakon što je pogođen raketom zemlja-zrak. Ova potonja teorija ima čvrsto uporište u videosnimci koja je objavljena netom nakon događaja, a na kojoj se vidi kako je trenažni avion pogođen raketom.

Tu teoriju podržava i Sirijski opservatorij za ljudska prava tvrdeći kako su islamisti ispalili na avion dvije rakete s toplinskim navođenjem, s tim da je prva eksplodirala u zraku dok je druga izravno pogodila trup aviona.
 
Komentirajući kontradiktorna izvješća o padu, ruski vojni analitičar Vladimir Tučkov podsjetio je na intervju saudijskog ministra vanjskih poslova Adela el Džubeira njemačkom tjedniku Spiegel, prema kojem Rijad čeka službenu dozvolu Washingtona kako bi 'umjerene' pobunjenike opremio prijenosnim protuavionskim sustavima zemlja-zrak, čime bi se osigurala ravnoteža snaga kao nekad u Afganistanu.

'Saudijski ministar je očito govorio o opremanju afganistanskih mudžahedina američkim raketama Stinger. Tada je sovjetsko zrakoplovstvo pretrpjelo značajne gubitke od raketa pribavljenih u SAD-u. Ukoliko se utvrdi da je sirijski avion srušen projektilom zemlja-zrak, pitanje je kada će te rakete biti usmjerene na ruske avione u Siriji', upozorio je Tučkov.

Analitičar dodaje kako je nedavno Nicholas Jenzen-Jones, direktor konzultantske kuće Armament Research Services, izjavio da bi rakete kojima bi Rijad opskrbio 'umjerenu' oporbu mogle predstavljati veliku opasnost za zrakoplovstvo regularne vojske, no ne i rusko, jer su avioni i helikopteri u njegovom sastavu opremljeni najsuvremenijim sustavima kojima neutraliziraju opasnost od raketa zemlja-zrak. Naime, ruski helikopteri, pojašnjava analitičar, opremljeni su najsuvremenijim sustavima President S, koje je razvio institut Ekran iz Samare, a koji imaju značajna zaštitna poboljšanja od klasičnih mamaca, čak ukoliko helikopter leti u neposrednoj blizini napadača.

Inače, ruski antiraketni štitovi za letjelice prošli su dug put od termalnih mamaca iz Afganistana početkom osamdesetih godina, počevši od sustava L116V1A Lipa, koji se nalazio na gornjem dijelu trupa i koji se sastojao od moćne lampe što radi u infracrvenom spektru, stvarajući vruće vrtloge zraka, čime je ometao rakete u preciznom određivanju meta. Upotreba tih sustava u Afganistanu smanjila je gubitke sovjetskog zrakoplovstva i do 90 posto.

Međutim, Amerikanci su povećali osjetljivost svojih prijemnika te se rakete više nisu usmjeravale prema mamcima, već prema motoru letjelice, dok su rakete s toplinskim senzorima opremljene hlađenjem na tekući dušik koji slabi termički šum prilikom leta. Prateći ta američka dostignuća, znanstvenici iz Ekrana su dizajnirali višeslojni, prilagodljivi sustav President S.

Ono što taj sustav čini neranjivim jest lasersko-optički sustav za ometanje koji detektira lansiranje rakete, prenosi koordinate na računalo, potom uz pomoć optičko-mehaničkog uređaja prati projektil, nišani ga laserom i u pravom trenutku ga zasljepljuje i onemogućava u daljnjoj potjeri. Sustav je efikasan u rasponu od 500 do 5000 metara te je u stanju odbiti dvije rakete istovremeno po azimutu od 360 stupnjeva i pod kutom penjanja od 90 stupnjeva.