PRIJETE UBOJSTVOM DRUGOG

Islamisti brutalno pogubili američkog novinara

20.08.2014 u 10:48

Bionic
Reading

Pripadnici Islamske države objavili su u utorak na internetu video snimku na kojoj je prikazano brutalno pogubljenje američkog novinara Jamesa Foleyja, koji je nestao u Siriji prije gotovo dvije godine, ali autentičnost te snimke još nije potvrđena

Na snimci naslovljenoj 'Poruka Americi' vidi još jedan oteti američki novinar čiji život, kako tvrde islamisti, ovisi o idućem potezu američkog predsjednika Baracka Obame

Na gnusnoj snimci vidi se kako maskirani muškarac izriče prijetnje Sjedinjenim Državama zbog zračnih udara protiv snaga Islamske države, a nakon toga odsjeca glavu osobi u narančastoj odjeći identificiranoj kao Foley, koja kleči pred njim u pustinji.

Izjava Baracka Obame očekuje se tijekom dana. Bijela kuća priopćila je u međuvremenu da američke obavještajne službe rade na utvrđivanju autentičnosti snimke. 'Ako se pokaže da je video autentičan, mi smo zgroženi brutalnim ubojstvom nedužnog američkog novinara i izražavamo svoju najdublju sućut njegovoj obitelji i prijateljima', rekla je glasnogovornica Bijele kuće Caitlin Hayden

Neki drugi političari već su reagirali. Britanski premijer David Cameron prekinuo je odmor i vratio se u London zbog potrage za navodnim Foleyjevim ubojicom koji na snimci govori engleski s britanskim naglaskom.

Britani ministar vanjskih poslova kazao je da ga britanski naglasak ne iznenađuje jer se dosta britanskih državljana bori u Iraku i Siriji. 'Naše obavještajne službe će raditi s obje strane Atlantika na utvrđivanju autentičnosti snimke, na identificiranju počinitelja i njegovom lociranju', rekao je Hammond.

Francuski predsjednik Francois Hollande zatražio je u srijedu organizaciju međunarodne konferencije o prijetnji Islamske države. "Moramo osmisliti globalnu strategiju za borbu protiv te skupine, koja je strukturirana, ima značajna financijska sredstva, jako sofisticirano oružje i prijeti državama kao što su Irak, Sirija i Libanon", rekao je.

Glasnogovornik francuske vlade Stephane Le Foll rekao je da, pokaže li se istinitim, najsnažnije osuđuje taj barbarski zločin.

Irački ministar vanjskih poslova Hošijar Zebari zatražio je da svijet podrži njegovu zemlju u borbi s IS-om, koja je prijetnja cijelom svijetu.

Drugi novinar na snimci je Steven Sotloff, koji je nestao na sjeveru Sirije u srpnju 2013. godine. 'Život ovog američkog državljana, Obama, ovisi o tvojoj sljedećoj odluci', kaže na snimci maskirani muškarac. Sotloff je kao slobodni novinar izvještavao iz Sirije, Libije i Jemena, a objavljivao je u časopisima Time i Foreign Policy.

Foley je kao slobodni novinar pokrivao Bliski istok za bostonski GlobalPost. Godine 2011. u Libiji je bio otet i držan 45 dana u zatočeništvu snaga odanih bivšem libijskom čelniku Moameru Gadafiju.

Njegova majka Diane na facebooku je ostavila poruku: 'Nikada nismo bili više ponosni na Jima. Dao je život pokušavajući pokazati svijetu patnje sirijskog naroda. Otmičare molimo da poštede živote drugih talaca. Kao i Jim, i oni su nedužni. Oni nemaju kontrolu nad američkom politikom u Siriji, Iraku ili bilo gdje drugdje u svijetu'.