POSLJEDNJI OTPOR

ISIL-ovci se zabarikadirali oko džamije u Mosulu

31.05.2017 u 18:17

Bionic
Reading

Borci tzv. Islamske države blokirali su u srijedu ulice oko velike džamije al-Nuri u Mosulu, pripremajući se očito za posljednji otpor u bici za svoje posljednje veliko uporište u Iraku

Deseci militanata utvrdili su u posljednjih 48 sati položaje oko srednjovjekovne džamije u kojoj je čelnik ISIL-a Abu Bakr al-Bagdadi proglasio islamistički kalifat u srpnju 2014.

Crne zastave te džihadističke organizacije vijore se na džamiji otkako su militanti u ljeto 2014. zauzeli Mosul i značajne predjele Sirije i Iraka.

Iračke snage nastavile su ovoga tjedna napredovanje u zapadnom dijelu grada, gdje je oko 200.000 zarobljenih civila u velikoj opasnosti.

Uz podršku međunarodne koalicije koju vode Sjedinjene Države, iračke snage vode od sredine listopada veliku ofenzivu zauzimanja Mosula.

Nakon što je u siječnju zauzet istočni dio grada, iračke postrojbe su u veljači pokrenule napad na zapadni dio Mosula i polako stežu obruč oko starog grada, čije je zauzimanje iznimno teško. Zauzimanje Mosula bio značio kraj iračkog dijela kalifata.

U međuvremenu, kurdski borci u Siriji uz zračnu potporu SAD-a okružuju snage ISIL-a u gradu Raki, glavnom gradu militanata u toj zemlji.