prijavili povjerenstvu

Iscurile imovinske kartice zastupnika Hrvatskih suverenista: Tisuće kvadrata oranica i vinograda u obitelji Sačić, Milanović Litre uz imovinu navodi da je tajnik boćarskog kluba

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 07.09.2020 23:10
  • Objavljeno 07.09.2020 u 17:36
Marko Milanović Litre i Željko Sačić

Marko Milanović Litre i Željko Sačić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Iako još uvijek nisu objavljene sve imovinske kartice novopečenih saborskih zastupnika, prije koji dan na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pojavila se ona zastupnika Hrvatskih suverenista Željka Sačića

Sačić koji je član predsjedništva Hrvatskih suverenista te potpredsjednik njihovog Kluba zastupnika kao zastupnik ima plaću od gotovo 15.400 kuna neto, dok supruga nije zaposlena već prima 2331 kuna mjesečno od druge djelatnosti.

Sačić je u svojoj imovinskoj kartici prijavio i da prima mirovinu od nešto više od 11.800 kuna mjesečno, ratnu invalidninu od 153 kune mjesečno, paušal od 1500 kuna mjesečno, naknadu od 1700 kuna koju dobiva kao vijećnik gradske četvrti Grada Zagreba Podsljeme, 20 tisuća kuna godišnje koliko njegov OPG uprihodi od prodaje vina, te jednokratno 30 tisuća kuna koje je naveo u rubrici 'primici koji se ne smatraju dohotkom i primici na koje se ne plaća porez na dohodak.'

Uz to, Sačić je prijavio i 2500 kuna poticaja koje dobiva od Ministarstva poljoprivrede.

Naime, iz imovinske kartice jasno je da se Sačić ozbiljno bavi vinogradarstvom. Pod nekretnine prijavio je više od 7 tisuća metara kvadratnih vinograda u Varaždinskim toplicama te gotovo 2.500 kvadrata u Varaždinskim toplicama što navodi kao 'druge nekretnine'.

Jednako tako prijavio je vlasništvo nad pola vinograda u Kelemenu u varaždinskom kraju, te vikendicu s pripadajućim zemljištem u Kaštelancu, veličine 1296 kvadrata čija je vrijednost procijenjena na 160 tisuća kuna. U varaždinskom kraju, točnije u Knegincu prijavio je oranicu od 2731 kvadrata vrijednu 30 tisuća kuna.

<<<Jedna od najeksponiranijih saborskih zastupnica - Karolina Vidović Krišto - objavila imovinsku karticu>>>

Dok je većinu vinograda Sačić kupio, vikednicu i oranicu je nasljedio. Nasljeđena je i kuća s okučnicom u Markkuševcu, koja je u vlasništvu Sačićeve supruge. Veličine 809 kvadrata vrijednost joj se procijenjuje na 1,2 milijuna kuna.

Supruga je naslijedila i 1200 kvadrata vinograda u Markuševcu. S trećim osobama suvlasnica je nekoliko tisuća kvadrata oranica, voćnjaka, livada i šume u Markuševcu, kao i voćnjaka u Nerezinama na Lošinju.

  • +4
  • +1

Željko Sačić i Marko Milanović Litre

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Što se tiče pokretnina Sačić je u imovinskoj kartici prijavio 70 tisuća kuna vrijedan Dacia Duster iz 2018., traktor Ursus C 360 iz 1996. kojeg procijenjuje na 23 tisuće kuna te traktor Tomo Vinković TU 826 iz 1994. kojeg procijenjuje na 16 tisuća kuna.

Sačić je vlasnik i 140 tisuća kuna vrijedne vinarske opreme te strojeva, preša i mlina za grožđe te 50 tisuća kuna vrijednih priključaka za traktore - freze, kosilice, prikolice, prskalice.

<<<Kuća, štednja... Što je novo u premijerovoj imovinskoj kartici>>>

Sačić je 2018. dignuo i kredit u visni od 94.927 kuna, za kojeg mjesečno izdvaja 2637 kuna. U imovinskoj kartici prijavio je i štednju na ime supruge u iznosu od 40 tisuća kuna.

Marko Milanović Litre - od asistenta do zastupnika

U Klubu zastupnika Hrvatskih suverenista sjedi i Marko Milanović Litre iz Hrvatske konzervativne stranke, koji je u Sabor stigao kao zamjena za Ružu Tomašić. Milanović, koji je prije ulaska u Sabor bio njen lokalni asistent kao eurozastupnice, kao novopečeni saborski zastupnik ima plaću od 14.115 kuna dok je supruga nezaposlena. Milanović Litre je u kartici prijavio i 13.500 kuna godišnje pod rubrikom 'primici koji se ne smatraju dohotkom i primici na koje se ne plaća porez na dohodak'.

Što se tiče nekretnina, Milanović Litre je sa suprugom vlasnik stana od 75 kvadrata u Vrapču, čija se vrijednost procijenjuje na 900 tisuća kuna. Jednako tako vlasnik je i Hyundai Tucsona iz 2009. vrijednog 45 tisuća kuna.

I stan i automobil supružnici su kupili uz pomoć kredita, kojeg u imovinskoj kartici navode dva. Na suprugu glasi kredit dignut 2018. u Privrednoj banci visine 944.552 kune, za kojeg mjesečno plaćaju 2932 kune, dok na Milanovića glasi kredit iz iste godine, također u Privrednoj banci, i to visine 49.400 kuna za kojeg mjesečno plaćaju 1500 kuna.

Milanović Litre vlasnik je i tvrtke MML Design Factory j.d.o.o. koja se bavi dizajnom no prijenos na drugu osobu još nije izvršen.

Mađu članstvima u udrugama Litre navodi kako je tajnik Hrvatskog boćarskog kluba Oluja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!