TUKLI GA DOK SE NIJE ONESVIJESTIO

Iscipelarili gimnazijalca zbog jakne

06.03.2012 u 07:31

Bionic
Reading

Slabo se sjećam što se dogodilo, znam samo da su me cipelarili na zemlji, ispričao je novinarima 17-godišnji zagrebački gimnazijalac ležeći u KB Dubrava gdje je završio nakon što ga je u subotu navečer nakon 21 sat na zagrebačkom Trgu Stjepana Radića (kod Poglavarstva) pretukla grupa zasad nepoznatih vršnjaka

Otac momka slomljene čeljusti, inače učenika XII. gimnazije u Dubravi, prepričao je što se dogodilo. Dečko, naime, nakon operacije jedva govori, još se oporavlja. Za počiniteljima, po svemu sudeći maloljetnicima, još se traga.

'Moj sin je s prijateljem i tri djevojke, kao i svake subote, bio u parku, sjedili su na klupi i zafrkavali se kad se u jednom trenutku pored njih stvorila grupa od petnaest do dvadeset mladića u dobi od 15 do 18 godina. Privukla ih je lijepa jakna mog sina. Kad su mu prišli, rekli su mu da je skine, što je on odbio. Nakon toga su nasilnici nasrnuli na njih, a oni su počeli bježati prema glavnom trgu', kazao je za Večernjak njegov otac Tihomir.

Statistike, suprotno dojmu u javnosti, govore da maloljetničko nasilje na području Zagrebačke županije pada.'Nakon niza događaja 2008. i 2009, inicirali smo niz preventivnih aktivnosti u suradnji s Gradom te drugim institucijama i time, vjerujemo, smanjili broj kaznenih djela s elementima nasilja', ističu u zagrebačkoj policiji. Primjerice, 2008. godine zabilježeno je 125 nanošenja lakih tjelesnih ozljeda i 37 teških ozljeda, a prošle godine bilo je 76 nanošenja lakih tjelesnih ozljeda i trinaest teških tjelesnih ozljeda. Što se tiče nasilničkog ponašanja, 2008. bilo ih je 43, a 2011. samo 24. Najviše kaznenih djela lani je u Zagrebu zabilježeno na Trešnjevci gdje je bilo 99 kaznenih djela koja su počinili maloljetnici. Slijede Maksimir, Črnomerec i Susedgrad gdje je bilo po 90 kaznenih djela mladih do osamnaest godina starosti.

Njegov sin pao je na zemlju i tada su ga nasilnici počeli udarati rukama i nogama. U jednom se trenutku od silnih udaraca onesvijestio. Mladiću su tada skinuli jaknu, čak su mu svukli i majicu dugih rukava koju je imao, tako da je ostao samo u majici kratkih rukava. Djevojka koja je bila s njim u društvu, nakon bijega nazvala je svog oca, inače bivšeg policajca, koji je dojurio do mjesta događaja i odveo nesretnog dječaka na policiju, odnosno na Hitnu pomoć.

Dijagnosticirane su mu teške ozljede. Nasreću, operacija slomljene čeljusti je uspjela, tako da mladić na licu sada nema nijednog ožiljka.

Ne želim raditi senzaciju od toga što se dogodilo mome sinu, sretan sam što je živ. Želim samo da javnost zna da se takve stvari događaju', rekao je potresen otac Tihomir. Dodao je da nasilnu djecu ne treba kriviti jer najveći dio krivnje, kaže, trebaju snositi njihovi roditelji, koji bi trebali podnijeti i određene sankcije za ponašanje svojih potomaka. Inače, obitelj se u Zagreb doselila prije godinu dana iz Vinkovaca. Njegov sin se, ističe otac, zbog dobrodušnog karaktera vrlo brzo uklopio među vršnjake i u Zagrebu do sada nije imao problema.

Psihologinja dr. Gordana Buljan Flander upozorava da nasilno ponašanje kod djece treba prevenirati u predškolskoj dobi.

'Djecu koja ne razviju empatiju u prvim godinama života tuđa bol poslije ne zaustavlja u nasilju nad vršnjacima. Ako se ne osjećaju prihvaćeni u obitelji, školi, među prijateljima, agresivnost je način da postanu popularni. Roditelji sve više rade, manje se bave djecom i nemaju novca da bi djeci platili aktivnost, pa djecu sve više odgaja ulica. U Polikliniku za zaštitu djece javi se godišnje 80 do 100 djece žrtava nasilja vršnjaka', kazala je.