PALA PRVA ŽRTVA U SAD-U

Isaac ruši branu na Mississippiju!

30.08.2012 u 16:42

Bionic
Reading

Američke vlasti upozorile su stanovnike nekoliko gradova u blizini New Orleansa da se na vrijeme sklone od poplave prouzročene tropskom olujom Isaac. U pojedinim područjima tlo je naplavljeno slojem kišnice visokim i do pola metra. Istovremeno, Nacionalni centar za vremenske uvjete objavio je da se očekuje pad brane na rijeci Mississippi

Upozorenje je došlo nedugo nakon što je Isaac odnio prvu ljudsku žrtvu u SAD-u. Vozač kamiona za vuču, koji je u ponoć po lokalnom vremenu nastojao očistiti ruševine s ceste u Mississippiju, stradao je u padu stabla, potvrdila je Amanda Harris, zamjenica direktora Odjela za izvanredne situacije okruga Pearl River.

Na granici Louisiane i Mississippija, stanovnici okruga Washington upozoreni su da će vodostaj rijeke Bogue Chitto preko noći narasti za četiri metra.

Na jugozapadu, u okrugu St. John, pripadnici nacionalne garde izbavljali su stanovnike koji su ostali u svojim domovima nakon što su tisuće njihovih sugrađana pobjegle jer se izlila voda iz jezera Pontchartrain.

Isaac je oslabio je do razine tropske oluje približavanjem Louisiani u srijedu, ali meteorološki uvjeti su i dalje opasni, objavio je američki Nacionalni centar SAD-a za uragane (NHC).

Isaac je oslabio od razine tropske oluje, uz još uvijek opasan porast razine mora i vjetrove koji na mahove pušu 110 km na sat prema ranijih 120, precizirao je NHC u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu.

Unatoč ublaženju, Isaac i dalje prate obilni pljuskovi i jaki vjetrovi, upozoravaju meteorolozi.

NHC također upozorava na mogućnost izoliranih slučajeva tornada duž obala Meksičkog zaljeva i rijeke Mississippi.