NAPAD NA RUMUNJE U BELFASTU

Irski neonacisti prijetili Romima klanjem

18.06.2009 u 14:39

Bionic
Reading

Pripadnici ogranka neonacističke organizacije Combat 18 iz Belfasta, nakon sedmodnevnog maltretiranja uspjeli su u svojoj namjeri da u utorak protjeraju iz susjedstva 115 rumunjskih državljana, mahom romske nacionalnosti, koji su živjeli u Lisburn Roadu, na južnom kraju sjevernoirske prijestolnice. Pod stalnim prijetnjama rasista, među kojima je bila i ona da će zaklati bebu staru pet dana, oko 20 obitelji rumunjskih doseljenika odlučilo je noć između utorka i srijede provesti u lokalnoj crkvi. Zbog straha ni danas ne žele napustiti crkveno utočište i vratiti se u svoje domove

Gradske vlasti Belfasta su ih jučer u pratnji policije preselile u prostorije sportskog kompleksa Ozon. Rumunjski državljani su izjavili da se boje ponovo vratiti u svoje domove u južnom Belfastu, a neki od njih su kazali da će pokušati što prije otputovati natrag u Rumunjsku.

Rumunjski Romi su u Sjevernu Irsku došli u potrazi za poslom, a zbog napada na njih su prethodno bile optužene paravojne formacije unionista, koji su protestanti i lojalni su Velikoj Britaniji. Od prvog vala doseljenika iz istočne Europe u Sjevernu Irsku nakon proširenja Unije 2004. godine, paravojne formacije unionista su više puta sudjelovale u napadima na katoličke radnike pristigle iz Poljske.

Romi su se pred neonacistima sklonili u crkvu

U slučaju Lisburn Roada, prema navodima lista Belfast telegraph, nasilje nije bilo religijski, nego rasno motivirano i iza njega je stajao Combat 18, militantno krilo neonacističke organizacije Krv i čast, koja je nastala u Britaniji 1987. godine, a sada ima ogranke širom Europe.

Rumunj Couaccu Siluis, koji je nakon neonacističkog zastrašivanja proveo noć u crkvi zajedno sa suprugom, bratom i ostalim članovima obitelji, došao je u Sjevernu Irsku prije osam mjeseci u potrazi za boljim životom, ali posao nije uspio pronaći. Kazao je da se boji vratiti u kuću u kojoj je živio prije napada neonacista. Također je istaknuo da nema ni novca da se vrati u Rumunjsku.

'Ne vraćamo se u tu kuću. Tamo nije sigurno. Oni su gestikulacijom pokazivali da će zaklati novorođenu bebu mog brata. Rekli su da nas žele ubiti. Jako smo uplašeni, a nemamo novca za povratak u Rumunjsku. Ne znam što da radimo', rekao je Couaccu Siluis.

Zastrašivanja su počela prošlog četvrtka kada je policija dobila prvu obavijest o napadu na rumunjske državljane u zoni Lisburn Roada, a maltretiranje je nastavljeno i tijekom vikenda. U ponedjeljak se grupa građana Belfasta okupila u tom kraju da bi prosvjedovala protiv rasističkog nasilja, a tijekom toga skupa ekstremni desničari su ih gađali staklenim bocama i provocirali nacističkim pozdravima.

Napade na Rumunje osudio je britanski premijer Gordon Brown, koji je izrazio nadu da će lokalne vlasti poduzeti sve kako bi zaštitile ugrožene obitelji. Martin McGuinness, zamjenik sjevernoirskog premijera, nazvao je napade potpuno sramnim događajem, a napadače je proglasio rasističkim kriminalcima.

'Potrebno je da se zajednički borimo protiv ovih kriminalaca koji za svoje žrtve biraju žene i djecu', istaknuo je McGuinness nakon susreta s rumunjskim obiteljima.