'povijesna nepravda'

Irska će posvojenima omogućiti uvid u dokumente o rođenju

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 12.01.2022 17:29
  • Objavljeno 12.01.2022 u 17:29
Irska

Irska

Izvor: EPA / Autor: AIDAN CRAWLEY

Irska bi, prema novom prijedlogu zakona, prvi puta posvojenim osobama trebala automatski omogućiti uvid u dokumente o rođenju, javlja u srijedu Reuters i dodaje da vlada tim potezom želi okončati "povijesnu nepravdu", poput tajnog posvojenja tisuća djece rođenih u katoličkim domovima za neudane majke

Međunarodni zakon nalaže da sva djeca imaju pravo na utvrđivanje svog identiteta, no deseci tisuća posvojenih u Irskoj nemaju automatsko pravo na dokumente o rođenju ili pristup službama koje tragaju za biološkim roditeljima posvojene djece.

Ministar za djecu Roderic O'Gorman je rekao da će predloženi zakon, ako bude usvojen, svima iznad 16 godina starosti omogućiti potpuni uvid u njihove rodne listove te zdravstvene kartone, bez obzira na želje roditelja.

"Posvojenim osobama je učinjena povijesna nepravda", rekao je O'Gorman, dodajući da bi s novim zakonom svi imali pristup informacijama koje većina ljudi uzima "zdravo za gotovo".

Prethodne vlade su tvrdile da im odluka Vrhovnog suda iz 1998., koja se poziva na pravo majki na privatnost, nije dozvoljavala otvaranje spisa o posvojenjima.

Irska država se početkom prošle godine službeno ispričala zbog skandala s domovima za neudane majke, u kojima je od 1922. do 1998. godine umrlo oko 9000 djece, dok je veliki broj tajno posvojen.

Nakon petogodišnje istrage, komisija je utvrdila da je umrlo oko 9000 djece, ili 15 posto od oko 57.000 djece koliko ih je prošlo kroz ustanove Katoličke Crkve u 76 godina.

Djecu koja su se ondje rađala često su uzimali majkama i davali ih na posvajanje, prekidajući svaku vezu s njihovom biološkom obitelji.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!