OPTIMISTIČNI MINISTAR

Irci će ratificirati Lisabonski ugovor s više od 55 posto glasova

08.09.2009 u 07:57

Bionic
Reading

Irci će na referendumu koji će se održati idući mjesec ratificirati Lisabonski sporazum s više od 55 posto glasova, rekao je u ponedjeljak ministar za europske poslove Dick Roche, unatoč dokazima o padu potpore sporazumu.

Na referendumu održanom prošle godine Irci su odbili sporazum. "Bit će teško, no uvjeren sam da će se ovaj put glasati za i mislim da će sporazum biti izglasan s više od 55 posto glasova", rekao je Roche, dodavši kako je putovao zemljom i razgovarao sa stanovništvom o sporazumu te da je primijetio njihovu veću zainteresiranost i angažman.

Ministar vanjskih poslova Michael Martin prošli je tjedan kazao kako se Dublin suočava sa značajnim izazovom u nastojanju da uspije ponovni referendum nakon što je jedno istraživanje javnoga mišljenja pokazalo pad potpore sporazumu samo četiri tjedna pred glasovanje 2. listopada.

Irski birači su prošle godine odbacili sporazum zbog njegova nedovoljnog razumijevanja, loše službene kampanje, istodobno emotivno predbacivši vladi i argumente o abortusu, neutralnosti i porezu.

Sporazum mora ratificirati svih 27 zemalja članica EU-a, a euroskeptici - predsjednici Poljske i Češke izjavili su kako će pričekati irsko glasovanje prije nego što se Lisabonski sporazum ozakoni i u njihovim zemljama.