ODLAZAK U ŠOPING

Iranski predsjednik u Europi sklapa poslove, evo tko će imati koristi

25.01.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon ukidanja sankcija njegovoj zemlji iranski predsjednik Hasan Ruhani ovog tjedna započinje službeni posjet Europi tijekom kojeg će se sastati s talijanskim premijerom Matteom Renzijem, francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom te papom Franjom, a cilj je posjeta obnova gospodarskih odnosa koji obuhvaća iransku kupnju 114 Airbusovih zrakoplova, uvoz Peugeotovih automobila u vrijednosti od 500 milijuna eura, a tijekom sastanka s europskim čelnicima bit će riječi i o iznalaženju rješenja za krizu u Siriji. Ruhani će u Vatikanu sa Svetim Ocem pak, pored Sirije, razgovarati o vjerskim pitanjima, a očekuje se kako će papa Franjo iranskom čelniku prenijeti želju da Iran svojim utjecajem privoli Bašara Al Asada na demokratsku tranziciju

Podsjetimo, Ruhanija se u Europi očekivalo proteklog studenog, ali je njegov posjet otkazan u posljednji trenutak nakon terorističkih napada u Parizu. Ruhanijev posjet je prvi službeni posjet Starom kontinentu nakon što je prije 17 godina bivši iranski čelnik i reformist Mohamed Hatami prvi put od Islamske revolucije 1979. pohodio Pariz i Rim

     
Europa je prije sankcija bila najveći iranski trgovinski partner, a želju za obnovom međusobnog trgovanja izrazile su prije svega Njemačka, Italija i Francuska koje namjeravaju povećati trgovinu s Teheranom od trenutačnih 7,6 milijardi eura godišnje na gotovo 28 milijardi.
 
Ključni trgovinski sporazumi uključuju potpisivanje sporazuma o obnovi zastarjele zračne flote Iran Aira koji je zbog nametnutih trgovinskih zabrana bio pogođen nedostatkom dijelova te uvoz i izgradnja pogona za sklapanje Peugeotovih vozila. Prema nekim najavama, Iranci će u Parizu pokušati ishoditi licence za proizvodnju automobila Peugeot 2008 Crossover, 208 te 301. Za trgovinsku suradnju s Iranom u postsankcijskoj eri zainteresirani su i tvrtka Alstom koja proizvodi vlakove, potom graditeljski div Bouygues te Aeroports de Paris, vodeći francuski zračni operater koji je koncesionar novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb.
 
Valja napomenuti kako su do 2006., kada je Zapad Iranu nametnuo sankcije zbog njegova netransparentnog nuklearnog programa, Italija i Francuska bile najveći europski gospodarski partneri Irana, a danas se nadaju dobiti svoj dio kolača na tržištu te zemlje bogate naftom.

Zatopljenje odnosa Irana i Zapada nastupilo je 14. srpnja kada je šest velikih sila (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačka) s Iranom potpisalo nuklearni sporazum kojim se Islamskoj Republici od 2016. ukidaju sankcije, a Iran se zauzvrat obavezuje ograničiti svoj nuklearni civilni program i odustati od razvoja atomskog oružja.

Sporazum iz srpnja omogućio je Teheranu povratak na međunarodnu geopolitičku scenu, pa je Iran krajem listopada u Beču prvi put sudjelovao na međunarodnom sastanku o sirijskoj krizi. Iran je uz Rusiju glavni saveznik sirijskog predsjednika Bašara Al Asada, čiji odlazak s vlasti uvjetuje Zapad u sklopu pregovora o razrješenju sirijske krize. Ruhani je nedavno ponovio kako put rješenja krize u Siriji 'nije pitanje jedne osobe' te kako je prioritet iskorijeniti terorizam.