'TU SAM JAKO LIJEPO PRIMLJEN'

Iranac kod Imotskog gradi tvornicu medicinske opreme

Bionic
Reading

Babak Taghikhani, poduzetnik podrijetlom iz Irana gradi tvornicu medicinske opreme za dijalizu, infuziju i transfuziju, prvu takvu u ovom dijelu Balkana i jugoistočne Europe u imotskoj industrijskoj poslovnoj zoni u Vinjanima Gornjim

'Lokacija i činjenica da vaša zemlja ulazi u Europsku uniju prevagnuli su u odluci da krenem u izgradnju tvornice medicinske opreme. Već u prvoj fazi zaposlio bih dvadesetak ljudi, a ukupno četrdesetak, od stručnih osoba, liječnika, medicinskog osoblja do običnih radnika. Raduje me početak mojeg biznisa jer sam u Imotskom jako lijepo primljen', kaže za Slobodnu Dalmaciju.

Da bi mu izišli u susret i omogućili da dobije teren u zoni, Imoćani su, u dogovoru s ostalim poduzetnicima iz zone, presložili parcele u poslovnoj zoni. A svih je tridesetak parcela na 16 hektara zone 'planulo' na nedavnom javnom natječaju, te su se u zoni na terene uknjižili poduzetnici iz Bosne i Hercegovine, Švedske, Austrije, Rumunjske, Njemačke i Slovenije.


Babak je projektni menadžer za nekoliko sličnih tvornica diljem Europe i Azije, vlasnik je i velike tvrtke 'Subra Bavaria', a tehnologiju za tvornicu dobit će iz Njemačke. Svakako da mu blizina Splita, ali i luke Ploče ide na ruku. Već je otvorio ured u Imotskom, a za nekoliko dana njegovi stručnjaci počet će educirati petoricu Imoćana, koji bi pripremno mogli startati u tvornici čim se izgradi.

A zona u Vinjanima stara je priča: otkup zemljišta, uknjižba na ime Grada, pa čekanje dozvola iz Zagreba, sve se to tako oduljilo da više nitko nije vjerovao da bi od zone nešto moglo biti. Stari-novi gradonačelnik Ante Đuzel obećao je da mu je prvi i osnovni zadatak stvoriti nova radna mjesta i da je poslovna zona jedini izlaz.

Pripomogli su mu pojedinci, na koje nikada ne bi ni računao, i onda je nastao pravi bum. Šesnaest hektara zone na javnom natječaju rasprodalo se preko noći. Krenuli su poslovi izgradnje infrastrukture i do sada je, od desetak milijuna potrebnih za to, utrošeno oko tri milijuna: iz Županijske uprave za ceste 1,2 milijuna kuna, 800.000 kuna iz Ministarstva regionalnog razvitka i fondova EU-a, te iz gradskog proračuna.