diplomatske razmirice

Iran upozorava SAD protiv zapljene oslobođenoga iranskog naftnog tankera

19.08.2019 u 09:57

Bionic
Reading

Iran je upozorio SAD da odustane od svakog novog pokušaja zapljene iranskoga naftnog tankera na otvorenom moru nakon što napusti Gibraltar, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova na državnoj televiziji u petak

Iranski tanker plovi prema Grčkoj u ponedjeljak nakon što je napustio Gibraltar, pokazuju podaci plovidbe, nekoliko sati nakon što je taj britanski teritorij odbio američki zahtjev da zadrži brod.

Upitan bi li SAD mogao obnoviti zahtjev za zapljenom nakon što je tanker isplovio iz Gibraltara, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi rekao je: 'Takav potez ... ugrozio bi sigurnost brodova na otvorenom moru. Izdali smo upozorenje putem diplomatskih kanala, posebno švicarske ambasade', dodao je.

Švicarska predstavlja američke interese u Iranu, koji nema diplomatske odnose sa SAD-om.

Britanski marinci u srpnju su zaustavili tanker u Gibraltaru pod sumnjom da je prevozio naftu za Siriju, bliskog saveznika Irana, kršeći pritom europske sankcije. Blokada tankera izazvala je potom niz događaja koji su doveli do velikih napetosti prilikom prolaska stranih tankera kroz Perzijski zaljev.

Grace 1, koji je dobio novo ime Adrian Darya 1, napustio je sidrište u Gibraltaru oko 11 sati navečer po lokalnom vremenu, no njegova iduća destinacija za sada nije poznata.

Washington je pokušao zadržati Grace 1 na osnovu njegove navodne povezanosti sa iranskom Islamskom revolucionarnom gardom, koju SAD smatra terorističkom organizacijom.

Iran je opovrgnuo da je tanker prevozio naftu u Siriju.

Blokada tankera u Gibraltaru izazvala je diplomatske razmirice koje su eskalirale prije dva tjedna kada je Iran u Perzijskom zaljevu blokirao tanker pod britanskom zastavom.