diplomatska kriza

Gibraltar oslobodio iranski tanker, no sada ga zaplijeniti želi SAD

17.08.2019 u 15:03

Bionic
Reading

Nalog SAD-a za novom zapljenom iranskog tankera koji je Gibraltar početkom srpnja zaplijenio dovodi u pitanje njegov odlazak nakon što su ga vlasti tog britanskog teritorija službeno oslobodile, produljivši diplomatsku krizu između Irana, SAD-a i Velike Britanije, piše AFP u subotu

Ni Ujedinjeno Kraljevstvo niti Gibraltar nisu još reagirali na nalog za zapljenom broda koji je američko ministarstvo pravosuđa izdalo u petak.

SAD tvrdi da je tanker služio za "ilegalni" prijevoz nafte u Siriju, u organizaciji Iranske revolucionarne garde, koju je Washington proglasio terorističkom organizacijom.

Još se ne zna je li Washington zatražio od Gibraltara da provede taj nalog.

Vlasti Gibraltara posumnjale su da je tanker Grace 1, zaplijenjen 4. srpnja, prevozio 2,1 milijuna barela iranske nafte u Siriju, kojoj je EU uveo embargo, što Iran uporno niječe.

Vlada Gibraltara kazala je u četvrtak da je dobila pisano obećanje Teherana da neće tu naftu poslati u Siriju i tanker je odlukom Vrhovnog suda tog britanskog teritorija službeno oslobođen. Predsjednik gibraltarske vlade Fabian Picardo objasnio je da će američki zahtjev razmotriti "neovisno tijelo".

Glasnogovornik iranske diplomacije, Abas Musavi, rekao je, međutim, u petak da Teheran nije obećao ništa u vezi odredišta tankera.

"Iran nije dao nikakvo jamstvo u smislu da tanker Grace 1 neće ići u Siriju", rekao je, a prenijela je državna televizija Irib. "Odredište tankera nije bila Sirija... i čak da je to bio slučaj, to se nikoga ne tiče."

"Naš ilegalno zaplijenjeni tanker je pušten. Ta pobjeda, postignuta a da im nismo dali ustupke, rezultat je snažne diplomacije i volje da se borimo za prava nacije", objavio je na Twitteru glasnogovornik vlade, Ali Rabiei.

Tanker je preimenovan u Adrian Darya i otplovit će u Sredozemno more pod iranskom zastavom, a ne više panamskom, potvrdile su iranske vlasti.

"Brod je bio ruskog podrijetla i …. prevozio je dva milijuna iranske nafte", rekao je zamjenik direktora Iranskih luka i Pomorske organizacije, Džalil Eslami, ne preciziravši kamo će se brod uputiti.

Ne očekuje se da će brod otploviti prije nedjelje, rekao je jedan upućeni izvor.

"Šestorica mornara uključujući kapetana stići će u nedjelju", rekao je.