na sredozemlju

Iranski tanker priprema se isploviti nakon što ga je Gibraltar oslobodio

16.08.2019 u 09:30

Bionic
Reading

Iranski naftni tanker promijenio je ime i zastavu te se priprema isploviti u Mediteran, prenijela je u petak iranska državna televizija, nakon što je Gibraltar odlučio osloboditi brod koji su britanske snage zaplijenile početkom srpnja, prenose agencije

"Na temelju zahtjeva vlasnika, naftni tanker Grace 1, zaplovit će u Sredozemlje, nakon što se pripremi za putovanje te se postavi iranska zastava, a brod se preimenuje u Adrian Darya", citirala je iranska televizija Džalila Eslamija, zamjenika iranske pomorske organizacije.

Britanski teritorij Gibraltar odlučio je u četvrtak osloboditi iranski brod koji je plovio pod panamskom zastavom, ali nisu odmah obznanili kada će brod zaploviti, odbacivši zahtjev SAD-a da se brod zadrži.

"Posada od 25 članova krenut će na putovanje, nakon priprema koje uključuju dopunjavanje goriva", rekao je Eslami.

Britanske su postrojbe zarobile tanker 4. srpnja blizu obale Gibraltara, britanskog teritorija na krajnjem jugu Pirenejskog poluotoka.

Kasnije su oslobođena četiri člana posade.

London je kazao da je zaustavio i zauzeo brod, zato što je prevozio iransku naftu u Siriju, kršeći tako sankcije EU-a.

Premijer Gibraltara Fabian Picardo kazao je da je dopustio iranskom brodu da zaplovi, nakon razgovora s iranskim službenicima, koji su ga uvjerili da teret neće biti prevezen u Siriju.

"U svjetlu obećanja koja sam dobio, ne postoje razumna utemeljenja za nastavak pravnog pritvora broda Grace 1 kako bi se osigurala sukladnost s pravilima EU-a o sankcijama", rekao je Picardo.