pale otpužbe

Iran: 'SAD odugovlači s obnovom nuklearnog sporazuma s Teheranom iz 2015. Razmjena zarobljenika s Washingtonom je zasebno pitanje'

22.08.2022 u 17:37

Bionic
Reading

Iran je u ponedjeljak optužio Sjedinjene Države za odugovlačenje s obnovom nuklearnog sporazuma s Teheranom iz 2015., dodajući da razmjena zatvorenika s Washingtonom nije povezana s pregovorima

Nakon 16 mjeseci isprekidanih, neizravnih američko-iranskih pregovora s dužnosnicima Europske unije, visoki europski dužnosnik kazao je da je Unija dala konačnu ponudi i da očekuje odgovor u roku od nekoliko tjedana. Iran je prošlog tjedna odgovorio na tekst EU-a 'dodatnim stavovima i razmatranjima', istovremeno pozivajući Washington da pokaže fleksibilnost u rješavanju tri preostala pitanja.

Šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je u ponedjeljak kako se nada da će SAD već ovog tjedna pozitivno odgovoriti na prijedlog Unije. Teheran je na to dao 'razuman' odgovor, rekao je.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani rekao je da Teheran želi održiv dogovor koji bi sačuvao legitimna prava Irana. 'Amerikanci odugovlače, a europski akteri ne djeluju... Amerika i Europa trebaju sporazum više nego Iran', rekao je Kanani na konferenciji za novinare. 'Dok se ne dogovorimo o svim pitanjima, ne možemo reći da smo postigli potpuni dogovor', dodao je.

Razmjena zarobljenika je zasebno pitanje

Sjedinjene Države više su puta pozvale Teheran da oslobodi nekoliko Amerikanaca iranskog podrijetla koji su u zatvoru zbog navodnog špijuniranja. Iran je zatražio oslobađanje nekoliko Iranaca koji su uhićeni pod optužbama povezanima s američkim sankcijama. 'Naglašavamo da je razmjena zarobljenika s Washingtonom zasebno pitanje i nema nikakve veze s procesom pregovora o oživljavanju pakta iz 2015.', rekao je Kanaani, dodajući da je Teheran spreman na razmjenu zarobljenika.

  • +7
Život u Iranu Izvor: EPA / Autor: AREF TAHERKENAREH

Bivši predsjednik Donald Trump povukao je SAD 2018. iz nuklearnog sporazuma, argumentirajući da su odredbe preblage prema Iranu i uveo Teheranu oštre sankcije, na što je Iran odgovorio kršenjem ograničenja iz sporazuma kojim su Iranu ukinute međunarodne sankcije u zamjenu za ograničenja nuklearnog programa.

Činilo se da je sporazum iz 2015. na rubu oživljavanja u ožujku nakon 11 mjeseci neizravnih pregovora između Teherana i administracije američkog predsjednika Joea Bidena u Beču. Međutim, razgovori su prekinuti nakon što je Teheran zahtjevao da Washington pruži jamstva da niti jedan predsjednik SAD-a neće odustati od sporazuma kao što je to učinio Trump. Međutim, Biden ne može dati takva čvrsta jamstva jer nije riječ o pravno obvezujućem sporazumu.