očekuju se oko 1 u noći

Iran potvrdio da je lansirao desetke dronova i projektila na Izrael

13.04.2024 u 23:22

Bionic
Reading

Iranska revolucionarna garda objavila je u subotu navečer da je lansirala desetke dronova i projektila prema ciljevima u Izraelu, prenose iranski državni mediji

Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari nešto je ranije objavio da deseci iranskih dronova lete prema Izraelu preko iračkog zračnog prostora. Do Izraela će im trebati nekoliko sati.

Umirovljeni general Amos Yadlin izjavio je za izraelski Channel 12 da su dronovi opremljeni s po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna oboriti ih.

Neposredno prije ove objave, izraelski premijer Benjamin Netanyahu uvjeravao je da se njegova zemlja pripremila za "mogućnost izravnog napada iz Irana" i da je "spremna suočiti se sa svakim scenarijem".

Iza napada stoji Iranska revolucionarna garda, elitna postrojba iranske vojske.

Iran je obećao odmazdu za izraelski napad na njegov konzulat u Damasku 1. travnja u kojem je ubijeno sedam časnika revolucionarne garde, uključujući dva viša zapovjednika. Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za napad.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je u petak upozorio Iran da ne napada Izrael nakon što je rekao da se takav scenarij čini neizbježnim, obećao je da će stati uz Izrael protiv Irana, priopćila je Bijela kuća.

Iranski dron Shahed-136 Izvor: Profimedia / Autor: Sobhan Farajvan/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Izrael i susjedni Jordan, koji se nalazi između Iraka i Izraela, zatvorili su svoj zračni prostor u subotu navečer. Jordan je uz to proglasio izvanredno stanje i priopćio da će oboriti svaku letjelicu u svom zračnom prostoru.

Rat u Gazi između Izraela i Hamasa, koji traje već sedmi mjesec, povećao je napetosti u regiji i proširio se na frontove s Libanonom i Sirijom. Islamska Republika Iran neprijatelj je Izraela i saveznik Hamasa.