biden na potezu

Iran obogaćuje uranij naprednim centrifugama, sve ozbiljnije krši sporazm

02.02.2021 u 19:16

Bionic
Reading

Iran nastavlja sve ozbiljnije kršiti međunarodni nuklearni sporazum iz 2015. te sada obogaćuje uranij naprednim centrifugama u podzemnom postrojenju Natanz, javlja u utorak Reuters.

Teheran u posljednje vrijeme sve više i sve češće krši sporazum i tako pritišće američkog predsjednika Joea Bidena, dodaje agencija i podsjeća da obje strane iskazuju volju za povratkom u okvire sporazuma, ali pod uvjetom da druga strana prva učini iskorak.

Iran je počeo kršiti sporazum 2019. kao odgovor na povlačenje SAD-a iz međunarodnog sporazuma te ponovnog uvođenja sankcija režimu u Teheranu.

Prema sporazumu, Iran može pročišćavati uran samo u Natanzu, koristeći pritom centrifuge prve generacije IR-1. Prošle godine, međutim, Iran je počeo obogaćivati uranij s nizom daleko učinkovitijih strojeva, centrifuga nove generacije IR-2m, te najavio instaliranje triju dodatnih klastera ili kaskada naprednih centrifuga.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je objavila da je Iran završio instaliranje jedne od triju najavljenih kaskada koja sadrži 174 centrifuge IR-2m, a 30. siječnja je Iran počeo za napajanje centrifuga koristiti uran heksafluorid (UF6).

IAEA je potvrdio da je Iran krenuo u obogaćivanje urana u drugoj kaskadi.

Iranski veleposlanik u IAEA Kazem Gharibabadi je na Twitteru napisao da je Teheran započeo instaliranje centrifuga IR-6 u Fordowu, postrojenju ukopanom duboko u planinu u kojem se uranij obogaćuje do 20 postotne čistoće.

Ranije danas je izraelski ministar energetike upozorio da Iranu sada treba oko šest mjeseci da proizvede dovoljno fizijskog materijala za jednu nuklearno oružje.

Iran opovrgava da iza obogaćivanja urana stoji želja za proizvodnjom nuklearnog oružja te ponavlja da to čini samo za civilne potrebe.

Prema sporazumu iz 2015., Iran smije obogaćivati uranij samo do 3,67 postotne čistoće,