tvrde državni mediji

Iran istovremeno lansirao tri satelita

28.01.2024 u 08:20

Bionic
Reading

Iran je u nedjelju prvi put istovremeno lansirao tri satelita pomoću rakete nosača satelita Simorgh koju je razvilo Ministarstvo obrane, izvijestili su državni mediji.

Jedan satelit težak 32 kg i dva nanosatelita od manje od 10 kg svaki poslani su u orbitu od 450 km s dva manja uređaja za testiranje tehnologije uskopojasne komunikacije i geopozicioniranja, stoji u izvješćima.

Veći satelit nazvan "Mahda", a izgradila ga je Iranska svemirska agencija, trebao bi testirati točnost rakete Simorgh u prenošenju tereta u svemir.

Iran je lansirao satelit Soraja u orbitu ovog mjeseca s raketom koju je izradila elitna vojna Revolucionarna garda, što je izazvalo zabrinutost među europskim silama da bi se tehnologija svemirske rakete za lansiranje mogla koristiti za razvoj sustava balističkih projektila dugog dometa.

Iran je u subotu odbacio osudu europskih zemalja zbog njegovog lansiranja satelita Soraja, rekavši da je miroljubivi tehnološki napredak u području zrakoplovstva legitimno pravo te zemlje.